Moslemivennaskond: Egiptuse parlamendil on endiselt seadusandlik võim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemivennaskonna toetajad.
Moslemivennaskonna toetajad. Foto: SCANPIX

Egiptuse parlamendil on endiselt seadusandlik võim, ütles Moslemivennaskonna poliitiline tiib esmaspäeval, seda vaatamata valitseva sõjaväenõukogu põhiseadusdeklaratsioonile, millega armee võttis endale tagasi seadusandliku võimu.

«Parlament jääb endiselt valiidseks ja hoiab seadusanduslikku võimu ja kontrolli,» ütles Vabaduse ja Õigluse Partei (FJP) tunde pärast seda, kui Moslemivennaskond oli kuulutanud oma presidendikandidaadi nädalavahetusel peetud otsustava vooru võitjaks, ehkki häältelugemine alles käib.

AFP kirjutas pühapäeval, et nende käsutusse jõudnud dokumendi kohaselt ei tule uusi parlamendivalimisi enne, kui põhiseadusassamblee on uue põhiseaduse koostanud.

Egiptuse konstitutsioonikohus kuulutas neljapäeval talvised parlamendivalimised ebaseaduslikuks, andes mullu pärast president Hosni Mubaraki kukutamist riiki juhtima asunud sõjaväelastele võimaluse taas seadusandlik võim omandada.

Kuid samas tõrjus parlamendis enamuses olev FJP tagasi nii kohtu otsuse kui ka sõjaväenõukogu deklaratsiooni seadusandliku võimu tagasivõtmisest.

Partei märkis esmaspäeval avalduses, et kavatseb võtta osa kõikidest avalikest tegevustest põhiseadusputši ja parlamendi laialisaatmise vastu, alustades seda juba teisipäeval, mil aktivistid lubasid kokku ajada tuhandeid inimesi massilistele meeleavaldustele.

Egiptuse riiklik päevaleht teatas varem esmaspäeval, et parlamendi turvatöötajad takistasid kahel seadusandjal parlamendihoonesse sisenemast.

Sõjavägi teatas islamistide enamusega parlamendi laialisaatmisest laupäeval.

Presidendivalimised, mille otsustavas voorus olid vastamisi Mubaraki viimane peaminister Ahmed Shafiq ja islamistliku Moslemivennaskonna kandidaat Mohammed Mursi, on löönud Egiptuse kahte leeri - ühed näevad Shafiqis rahvaülestõusuga kukutatud Mubaraki autoritaarse režiimi jätkajat, teised kardavad, et islamist Mursi suurendab võidu korral usu osakaalu riigi elus ja kitsendab kodanikuvabadusi.

Valimiste võitja tehakse ametlikult teatavaks neljapäeval.

Möödunud aastal Mubarakilt võimu üle võtnud kindralid peaksid sel nädalal ka uue presidendi võimupiirid teatavaks tegema ja määrama 100-liikmelise komisjoni uut põhiseadust kirjutama. Mõlemad sammud võivad sõjaväe võimu riigis suurendada.

Armee teatas esmaspäeva pärastlõunal, et annab võimu äsja valitud presidendile üle juuni lõpus, ehkki kuupäeva ei täpsustatud.

Egiptlased on pärast Mubaraki kukutamist 2011. aasta 11. veebruaril käinud valimiskastide juures korduvalt, alustades referendumist möödunud aasta algul, millele järgnesid novembris alanud ja mitmes voorus kolm kuud kestnud parlamendivalimised ja lõpuks presidendivalimiste esimene voor mais.

Käimasolevad valimised peaksid jääma rahutu üleminekuprotsessi viimaseks vahejaamaks, kus käske annavad veel kindralid. Tegelikkuses näeb aga asi ilmselt välja nii, et ehkki nad loovutavad osa võimu võitjale, ei kao nende otsustajaroll Egiptuse ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles