Euroopa Komisjon hoiatas Saheli piirkonna näljahäda eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon hoiatas Saheli piirkonna näljahäda eest
Euroopa Komisjon hoiatas Saheli piirkonna näljahäda eest Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni rahvusvahelise koostöö, humanitaarabi ja kriisiohjamise voliniku Kristalina Georgieva andmetel ähvardab Aafrikas Saheli piirkonnas 18 miljonit inimest näljahäda.

Eile kogunenud rahvusvaheliste abiorganisatsioonide ja annetajate esindajad tõdesid, et Sahara kõrbest lõunasse jäävatel aladel on vaja kiirest abi humanitaarkriisi ennetamiseks, edastab Reuters.

Piirkonnas on möödunud aastast alates väga vähe vihma sadanud ning pikaajalise põua tõttu on saagid minimaalsed.

«Kiire abi aitab inimestel ennetada seemnevarude ärasöömist  või põllumajandusmasinate müüki, et saadud raha eest süüa osta,» sõnas Georgieva.

Ta lisas, et Saheli piirkonna inimestel on toiduvarud otsakorral ning kui sinna kiiresti välisabi ei saadeta, siis ootab paljusid ees näljasurm.

Samas on see piirkond humanitaartöötajatele ohtlik, kuna seal tegutsevad Põhja-Mali alasid enda käes hoidvad mässuliste rühmitused. Need on varem mitmel korral takistanud humanitaarsaadetiste viimist abivajajatele.

«Näljahäda on alati inimtegevuse tulemus,» lisas USA valitsuse juures tegutseva humanitaarabiorganisatsiooni esindaja Nancy Lindborg.

Euroopa Komisjon langetas eile otsuse saata piirkonda lisaks 40 miljoni euro eest humanitaarabi. Euroopa Liidu riigid toetavad piirkonda kokku 337 miljardi euroga.

Osa sellest abist kasutatakse Mali keerulise poliitilise olukorra tõttu oma kodust lahkunud 400 000 põgeniku abistamiseks.

Sahel on Aafrika savannide ja Sahara kõrbe piirialal asuv kuiv piirkond.

Saheli riikides on kuivuse probleem tingitud nii maa üleharimisest ja ülekarjatamisest kui ka vähesest vihmast. Kõrbestumine haarab suuri alasid Tšaadist, Nigeeriast, Malist, Sudaanist ja Etioopiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles