Victoria pulmad rõõmustavad Rootsit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihlasõrmust demonstreeriv õnnelik Victoria ja Daniel Westling kihluse väljakuulutamiseks korraldatud pressiüritusel kuningalossis.
Kihlasõrmust demonstreeriv õnnelik Victoria ja Daniel Westling kihluse väljakuulutamiseks korraldatud pressiüritusel kuningalossis. Foto: SCANPIX

«Jah-jah-jah!» vastas kroonprintsess Victoria (31) oma kauaaegse peigmehe Daniel Westlingi (35) abieluettepanekule. Kogu Rootsi võis kergendatult hingata, spekulatsioonid umbes kuus aastat kestnud suhte üle on selleks korraks lõppenud.


Teisipäeval uhkelt avalikkusele kaunist kihlasõrmust demonstreerinud üliõnnelik Victoria selgitas ajakirjandusele, et kihlatute vahel ei puhkenud suur armastus siiski esimesest silmapilgust. «Mingit klikki ei käinud,» rääkis printsess teisipäevaõhtusel pressi­konverentsil. Victoria ja Westlingi sõprusest sai sügav tunne pikkamisi. Seda kinnitas ka pühendunud Westling.

Kihlatud kohtusid aastate eest, kui Victoriat haaras oma noorema õe Madeleine’i eeskujul treeninguvaimustus ning ta liitus Westlingu spordiklubiga, kus tulevasest peigmehest sai Victoria personaaltreener. Keskklassist pärit, jalgpalli, korvpalli, jäähokit ja muusikat  armastava põlisest rootslasest Westlingu klubi oli suunatud just rikastele klientidele.

Rootsi rahvas on Victoria praeguse valikuga igal juhul rahul – 83 protsendi inimeste meelest on kroonprintsessi otsus tavalise rootslase kasuks õige, vahendas telekanal TV4.

2010. aasta suve esimesel poolel toimuvate pulmade üle on põhjust rõõmustada aga ka näiteks Fredrik Reinfeldti valitsusel. Valimised tulevad Rootsis nimelt järgmisel sügisel, vaid mõni kuu pärast seda, kui rahvas on just kroonprintsessi pulmade ajal pidutsenud.
Opositsioonil - vasakpoolsetel ja rohelistel - võib olla raske võita rahva toetust, kui heaolutunne on parasjagu laes, kirjutas Helsingin Sanomat Rootsi ajakirjandust vahendades.

Pulmapidu aitab turgutada ka majandust. Majandusajalehe Dagens Industri arvestuste järgi peaks juba pulmadega seotud meenete müük tooma sisse enam kui 3,1 miljardit Eesti krooni. Laulatus ja pidu ise ähvardavad tulla Rootsi kõigi aegade kalleimad, ürituse kulud ulatuvad ilmselt kümnetesse miljonitesse kroonidesse, vahendas Kauppalehti.

Ühtlasi kindlustab rõõmus pidu ajaloolase Herman Lindquisti arvates kuningakoja positsiooni aastakümneteks, kirjutab Helsingin Sanomat. Aastal 2010 täitub ka 200 aastat sellest, kui Prantsuse keiser Napoleon määras Rootsi kuningaks marssal Jean-Baptiste Bernadotte’i, kelle dünastia jätkajaks saabki praeguse troonipärimisjärjekorra kohaselt Victoria.

Eilse Aftonbladeti tellimusel valminud rahvaküsitluse põhjal arvab juba praegu koguni kolmandik rootslastest, et 62-aastane kuningas Karl XVI Gustav peaks 2011. aastal pensioniikka jõudes troonist kroonprintsess Victoria kasuks loobuma, vahendas The Local.
Rahva elevile ajanud kihlus muutsid tõsiseks ka võidujooksu Rootsi meedias .Tabloid Expressen trükkis eksklusiivse uudise varjamiseks koguni valenumbri, kus esiküljel oli vana mõrvalugu. See leht viidi öösel ainult Aftonbladeti toimetusse, et konkurendid ei jõuaks mingil juhul kroonprintsessi kihlust teisipäevases lehes kajastada.

Sõltumatu Dagens Nyheter teatas aga juhtkirjas, et kuninglikud pulmad on löök demokraatiale ning meenutab rahvale, et riigijuhti mitte ei valita, vaid selleks sünnitakse. Sobimatu on lehe arvates ka tava, et kihluseks pidi printsess luba küsima isalt ja valitsuselt, vahendas Helsingin Sanomat.

Kuninglik pere

•    Kuningas  Karl XVI Gustavil (62) ja kuninganna Silvial (65) on kolm last. Pärast Victoriat on vanuselt järgmine prints Karl Philip (29), perekonna pesamuna on printsess Madeleine (26).
•    Aftonbladeti uuringu kohaselt on Victoria kuningapaari kolmest järeltulijast rahva seas kõige populaarsem - teda peab parimaks kuningalapseks kaks kolmandikku vastanutest. Pints Karl Philip imponeerib vaid kahele protsendile küsitluses osalenutest.
•    Daniel Westling ja Victoria on paar aastast 2002. Abiellumise järel saab Daniel Westlingist prints Daniel, Västra Götalandi hertsog. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles