Kairo valmistub protestiks sõjaväe võimu laiendamise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväelise võimu vastased aktivistid Egiptuse parlamendi juures 19. juunil
Sõjaväelise võimu vastased aktivistid Egiptuse parlamendi juures 19. juunil Foto: SCANPIX

Egiptuse pealinn Kairo valmistub uuteks meeleavaldusteks sõjaväelise võimu katsete vastu oma võimu laiendada.

Protestis osaleb ka islamistlik Moslemi Vennaskond, mis on kuulutanud oma kandidaadi Mohammed Mursi võitu presidendivalimistel.

Tänaõhtuse meeleavalduse korraldavad mitu 2011. aasta ülestõusus osalenud rühmitust, protest korraldatakse valitseva sõjaväelise nõukogu võimu laiendamise meetmete vastu. Üleeilsete presidendivalimiste järel teatas Egiptuse konstitutsioonikohus parlamendi laialisaatmisest ja relvajõudude ülemnõukogu (SCAF) võttis endale põhiseadusliku deklaratsiooniga seadusandliku võimu. Lisaks annab deklaratsioon nõukogule vetoõiguse uue põhiseaduse sõnastuse üle.

Presidendivalimiste ametlikud tulemused ei selgu enne järgmise nädala algust ning seni on mõlemad leerid kinnitanud oma kandidaadi võitu.

Mursi kampaaniameeskond avaldas tänasel pressikonverentsil «kontrollitud andmed», mille kohaselt nende kandidaati toetas 52 protsenti valijatest.

Mursi vastaskandidaadi ekspeaminister Ahmed Shafiqi kampaaniameeskond nimetas Moslemi Vennaskonna väiteks «enneaegseteks ja võltsituteks».

Mullu kukutatud presidendi Hosni Mubaraki viimase valitsusjuhi esindaja Ahmed Sarhani sõnul kujunevad lõplikud tulemused Mursi leeri poolt avaldatuist «väga erinevaks».

Egiptuse ajakirjanduse teatel näitavad esialgsed valimistulemused, et Mursit toetas 51 protsenti ja Shafiqi 49 protsenti valijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles