Obama: USA väed ei jää Afganistani kauaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikidel pole lisajõudude Afganistani saatmisest hoolimata mingit soovi riiki pikemaks ajaks jääda, kinnitas reedel USA president Barack Obama.


«Üks asi, mida minu arvates peaks kindlasti Afganistani osas vahendama, on see, et meil pole mingit huvi ega soovi olla seal pikka aega,» ütles Obama intervjuus telekanalile PBS.

Ta seletas, et kuigi Ühendriigid saadavad Afganistani 17 000 lisasõdurit, ei plaani nad riiki kauaks jääda ja regioonis toimuva sõjaväeoperatsiooni peamiseks eesmärgiks on siiski ameeriklaste ohutuse tagamine.

«Minu eesmärgiks on meie väed sealt võimalikult kiiresti koju tuua, kuid Afganistan ei saa jääda olukorda, mis võimaldaks terrorirünnakuid Ühendriikide vastu,» rääkis Obama.

Ta ei täpsustanud ka mingeid plaanitavaid lahkumistähtaegu, vaid kinnitas, et see kõik sõltub strateegiast ja olukorrast.

USA president tõdes ühtlasi, et Afganistan vajab peale sõjalise abi ka kõikvõimalikku muud toetust, et jalule tõusta.

Obama ütles reedel, et USA lahinguoperatsioonid Iraagis lõppevad 2010. aasta 31. augustiks, kuid umbes 35 000 - 50 000 sõdurit jääb Iraagi valitsus- ja julgeolekuvägesid abistama.

Obama hinnangul «pole Iraak veel turvaline» ja ees seisavad rasked ajad, aga tema valitsus on valmis USA väed Iraagist 2011. aasta lõpuks ära tooma.

Taandumise ajakava tähistab ajaloolist pöördepunkti sõjas. Obama otsus on kooskõlas ka tema kavatsusega keskendada Ühendriikide sõjaline tähelepanu Iraagi asemel Afganistanile ning kärpida USA eelarvepuudujääki osaliselt ka sõjaliste kulutuste vähendamise teel.

Seega kavatseb Washington tuua lahingüksused Iraagist välja 19 kuu jooksul. 2011. aasta lõpuks ei tohiks aga Iraagis olla enam ühtki USA sõdurit, nii näeb ette kahe riigi sõjaline lepe.

Obama on määranud oma sõjaliseks prioriteediks Afganistani ning möödunud nädalal teatas ta otsusest lähetada sinna täiendavalt 17 000 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles