Putin ei usu raketikilbi küsimuse lahendamisse

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa on vastuseks USA eestvedamisel Euroopasse rajatavale raketikilbile paigutanud Kaliningradi oblastisse S-400 Triumf tüüpi raketid.
Venemaa on vastuseks USA eestvedamisel Euroopasse rajatavale raketikilbile paigutanud Kaliningradi oblastisse S-400 Triumf tüüpi raketid. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni presidendi Vladimir Putini sõnul ei näe ta võimalust, et Ühendriigid muudaksid Euroopasse rajatava raketikaitsesüsteemi osas oma seisukohta

Putin ütles Mehhikos toimunud tööstusriikide ühenduse G20 tippkohtumise järel, et raketikilbi küsimuse lahendus ei sõltu sellest, kas Barack Obama valitakse novembrikuistel USA presidendivalimistel riigipeaks ka teiseks ametiajaks, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

«Ühendriigid on jätkanud oma raketikaitse loomise suunal rohkem kui aasta jooksul ja ma ei näe midagi, mis võiks seda lähenemist muuta,» märkis Putin, kelle sõnul muutub olukord vaid siis, kui Ühendriigid nõustuvad Venemaa välja käidud kavaga rajada USA, Venemaa ja Euroopa ühine raketitõrjesüsteem.

«See tähendab, et kõik kolm osalejat ehitavad selle süsteemi ühiselt ning saavad koos ohte hinnata, süsteemi hallata ja selle kasutamise üle otsuseid teha,» märkis Putin. «Aga see ei tähenda, et me ei suudaks selle koostöö mõnedes osades kokku leppida,» lisas president.

Washington ja NATO on avaldanud valmisolekut teha Venemaaga senisest suuremat koostööd, kuid Moskva suhtub koostööpakkumistesse ettevaatlikult, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel. Seejuures on Venemaa nõudnud juriidilist garantiid, et raketikaitsesüsteem pole suunatud Venemaa vastu.

Venemaa ekspresident Dmitri Medvedev ähvardas möödunud aasta novembris paigutada riigi lääne- ja lõunaossa, kaasa arvatud Leedu ja Poolaga piirnevasse Kaliningradi oblastisse ka Iskander-tüüpi raketid, kui lääneriigid ei loobu kavast paigutada raketikilbi osi Ida-Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles