Norra prokurörid võtavad Breiviki vaimse tervise kohta seisukoha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik ning psühhiaatrid Synne Soerheim ja Torgeir Husby
Anders Behring Breivik ning psühhiaatrid Synne Soerheim ja Torgeir Husby Foto: SCANPIX

Norra massimõrvade kohtuprotsessil võtavad täna massimõrvar Anders Behring Breiviki vaimse tervise kohta seisukoha prokurörid.

Oslo kohtus on juba kümme nädalat püütud jõuda selgusele, kas Breivik oli tapmiste ajal psühhoosis või mitte, kirjutab Helsingin Sanomat.

Oma hinnangu Breiviki vaimse seisundi kohta on andnud Norra neli kõige mainekamat psühhiaatrit.

Samas on  asjatundjad Breiviki kohtuprotsessi jooksul olnud eriarvamusel selle kohta, kas Breivik on süüdiv või süüdimatu. Breivik ise soovib enda süüdivaks tunnistamist.

Need psühhiaatrid, kes siiani Breivikit süüdivaks pidasid, on selle siiski kahtluse alla seadnud.

Psühhiaater Agnar Aspaas soovis Breivikiga kohtuda enne istungit. Psühhiaatri sõnul ei viidanud midagi Breiviki psühhootilises seisundis olekule, vaid ta on adekvaatne. Samal arvamusel on ka psühhiaater Terje Tørrissen.

Nende arvates on Brevikil nartsisistlik häire, kuid see ei tee teda veel psühhootiliseks. Nende psühhiaatrite sõnul teadis Breivik tapmiste ajal, mida tegi ning ta oli siis ja on ka paregu teovõimeline.

Kuid psühhiaatrid Torgeir Husby ja Synne Sørheim on olnud kogu protsessi kestel olnud oma esialgses otsuse kindlad – Breivik oli ja on psühhootiline ja teovõimetu.

Nende arvates ei ole Breiviki äärmusideoloogial ja poliitilistel vaadetel seost sellega, mida ta korda saatis.

Anders Behring Breivik tappis möödunud aasta 22. juulil Oslos kaheksa ja Utøya saarel 77 inimest.

Breivik soovib, et ta saaks oma tegude eest karistada kui teovõimeline isik. Kuid esmajoones soovib ta tapmissüüdistusest vabastamist.

Breivik on oma advokaadi Geir Lippestadi vahendusel öelnud, et kui kohus ta psühhootiliseks ja sellega ka süüdimatuks tunnistab, kaebab ta selle otsuse edasi kõrgema astme kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles