Netanyahu loobus taotlemast liitu Livniga

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli peaministrikandidaadiks nimetatud parempoolne Benjamin Netanyahu loobus katsetest moodustada laiapõhjaline valitsus Tzipi Livni tsentristliku Kadima parteiga, teatas laupäeval tema pressiesindaja.


Otsus, mille Netanyahu langetas pärast reedel tulemusteta lõppenud teist läbirääkimisvooru, suurendab tõenäosust, et tema erakond Likud pöördub kabineti moodustamiseks radikaalsete paremerakondade poole, kes vastustavad territoriaalseid järeleandmisi palestiinlastele.

«Kosimine on lõppenud. Me ei kavanda enam mingeid kõnelusi Kadimaga,» ütles Netanyahu esindaja Dina Libster, viidates Livnile ja peaminister Ehud Olmerti parteile. «Kui Livni tahab oma seisukohta ümber mõelda ja võtab meiega ühendust, on ta teretulnud seda tegema.»

10. veebruaril toimunud valmistel sai Livni juhitav Kadima kõige rohkem hääli, kuid kuna valmistel said enamuse parempoolsed erakonnad, andis president Shimon Peres uue valitsuse moodustamise Netanyahule.

Netanyahu on öelnud, et riik vajab poliitilist stabiilsust, et tulla toime väljakutsetega palestiinlaste küsimuses, majanduskriisiga ning kartustega Iraani tuumaprogrammi üle. Selleks tuleb tema sõnul luua võimalikult laiapõhjaline koalitsioon.

Kadima kõrge parteiametnik aga teatas laupäeval, et erakond on valmis juhtima opositsiooni ning tõestama, et nad on parim alternatiiv.

Netanyahu kavatseb pidada pühapäeval kõnelusi kaitseminister Ehud Baraki vasaktsentristliku Tööparteiga, kuid Baraki kantselei rõhutas, et mingeid läbimurdeid pole mõtet oodata.

Ühe ametniku sõnul on Barak selgelt mõista andnud, et Tööpartei jääb opositsiooni.

Likudi kõige tõenäolisemaks liitlaseks saab äärmusrahvuslik Yisrael Beiteinu partei, mis tuli valimistel kolmandaks.

See tähendab tähtsat ministrikohta erakonna liidrile Avigdor Liebermanile, kes on seadnud kahtluse alla Iisraeli araablaste lojaalsuse ning tema karmisõnalised avaldused regionaalküsimustes võivad analüütikute hinnangul viia erimeelsusteni USA presidendi Barack Obama administratsiooniga.

«Ma eelistaksin kaitseministri kohta,» ütles Lieberman Iisraeli telekanalile Channel Two. «Yisrael Beiteinu suudab toime tulla iga ministrikohaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles