Norra prokurörid nõuavad Breivikile sundravi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik täna Oslo kohtus kuulamas prokuröride sõnavõttu.
Anders Behring Breivik täna Oslo kohtus kuulamas prokuröride sõnavõttu. Foto: SCANPIX

Norra prokurörid teatasid täna, et paluvad Oslo ringkonnakohtul tunnistada 77 inimese tapmise omaks võtnud Anders Behring Breivik süüdimatuks ja saata ta sundravile.

Kaks kohtu tellitud psühhiaatrilist ekspertiisi jõudsid Breiviki vaimse tervise osas vastupidistele järeldustele. Prokuröride tänane avaldus kohtuprotsessi eelviimasel päeval ühtib esimese ekspertiisi tulemustega, mille kohaselt põeb Breivik paranoidset skisofreeniat, vahendas Reuters.

Lõplikult otsustavad selle, kas Breivik oli kuritegu toime pannes psühhootilises seisundis või mitte, viis kohtunikku. Otsuse annavad nad teada kas 20. juulil või 24. augustil.

Prokurör Svein Holden ütles AFP teatel, et kui kohus peab Breivikit siiski süüdivaks, tuleks talle määrata maksimaalne, 21-aastane vangistus. Seda saab pikendada seni, kuni Breivikit ei peeta enam ohuks ühiskonnale.

Norra rahvusringhäälingu NRK tellitud küsitlusest selgub, et 75 protsenti norralastest arvab, et Breivik on süüdiv ja tuleks vaimuhaigla asemel saata vangi.

Kui kohus nõustub süüdistajate palvega, võidakse Breivik jätta määramata ajaks sundravile range režiimiga vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles