Lapsena jalad kaotanud mees ronis Kilimanjaro tippu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika kõige kõrgem mägi Kilimanjaro
Aafrika kõige kõrgem mägi Kilimanjaro Foto: SCANPIX

Kanadalane Spencer West on esimene inimene, kes ronis Kilimanjaro tippu, kasutades ainult oma käsi.

Torontost pärit 31-aastane mees jõudis mäetippu üleeile pärast seitsme päeva pikkust vaevalist teekonda. Ta ronis enamik ajast oma kätel ja umbes 20 protsenti teekonnast kasutas ta spetsiaalselt valmistatud ratastooli, kui pinnareljeef ei olnud liiga järsk või kivine, vahendas The Telegraph.

3-aastaselt amputeeriti Westil mõlemad jalad põlvest allapoole geneetilise haiguse tõttu. Viieaastaselt eemaldati tal kuni puusani ülejäänud osa jalgadest.

Väga harvaesinev kaasasündinud haigus takistas alaseljaluu arengut ning ta jalad oleksid püsivalt risti jäänud. Arstid ütlesid talle, et ta ei saa kunagi funktsioneerida tavalise ühiskonnaliikmena.

Kuid West veetis terve aasta oma kahe parima sõbra, David Johnsoni ja Alex Meeriga, et Aafrika kõrgeima tipu ekspeditsiooni jaoks treenida. Nad alustasid oma matka 12. juunil ning jõudsid tippu 20. juunil.

Ainult umbes 50 protsenti inimestest, kes on kavatsenud tippu jõuda, on oma eesmärgi saavutanud.

«Mäetippu tähistav märk oli nagu miraaž,» ütles West. «Me vaatasime enda ümber ja saime aru, et pärast seitset kurnavat päeva ja peaaegu 6 tuhandet meetrit jõudsime me lõpuks tippu.»

Ta lisas: «Kilimanjaro tippu jõudmine oli mentaalselt ja füüsiliselt väga raske katsumus ning ma tõestasin endale, kui palju ma endasse ja teistesse usun.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles