Indoneesia kohus mõistis Bali pommipanija 20 aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umar Patek 21. juunil 2012 kohtus.
Umar Patek 21. juunil 2012 kohtus. Foto: SCANPIX

Indoneesia kohus mõistis neljapäeval Umar Pateki 20 aastaks vangi 2002. aastal Bali saarel korraldatud pommirünnaku eest, milles hukkus 202 inimest.

Patek mõisteti süüdi ettekavatsetud mõrvas ja pommivalmistamises. Suitsiidirünnak kuurorti ööklubis oli Indoneesias korraldatud terrorirünnakutest veriseim.

Patek mõisteti süüdi kõigis kuues süüdistuspunktis, millest osa olid seotud Indoneesia pealinna Jakarta kirikute ründamisega 2000. aasta jõululaupäeval.

Erinevalt kolmest teisest Bali rünnaku korraldajast, kes hukati, nõudsid prokurörid Patekile surmanuhtluse asemel eluaegset vangistust, sest ta oli üles näidanud kahetsust ning palunud ohvritelt ja nende perekondadelt vabandust.

Patek kinnitas neli kuud kestnud protsessil, et etendas pommide valmistamises vaid väikest osa ja oli üritanud operatsiooni viimasel hetkel takistada. Suurem osa hukkunuid olid lääne turistid.

Patek varjas end üle kaheksa aasta ning vahistati viimaks 2011. aasta jaanuaris Pakistanis Abbottabadis, kus USA eriüksuslased tapsid neli kuud hiljem Al-Qaeda juhi Osama bin Ladeni.

Patek oli viimane oluline terrorirünnakute osaline, kelle üle Indoneesias kohut mõisteti ja kohtuotsus paneb punkti pikale kohtuprotsessile.

Peamiselt austraallastest ohvrid on aastate vältel andnud kohtus tunnistusi, näidanud kohtunikele šrapnellikildude tekitatud arme ning kirjeldanud psühholoogilisi traumasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles