Läti ekspert: juudi varade küsimuse tõid päevakorda USA valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudid sünagoogis palvetamas.
Juudid sünagoogis palvetamas. Foto: SCANPIX

Juudi varade restitutsiooni teema muutus aktuaalseks seoses novembrikuus Ühendriikides toimuvate presidendivalimistega, leiab Läti välispoliitikainstituudi direktor Andris Spruds.

«USA-Läti suhetes on sellel küsimusel teatud aktuaalsus ning kahtlemata sõidab Hillary Clinton kohale, et seda toonitada,» ütles Spruds neljapäeval BNSile.

Tema hinnangul peab Läti aja jooksul tegema samalaadse sammu nagu Leedu, kes langetas otsuse hüvitiste maksmises juudi usuühenduste varade eest, mis natsionaliseeriti totalitaarsete režiimide ajal.

«On selge, et meie suhete eest USAga tuleb hoolitseda, ning see küsimus on piisavalt delikaatne ja tundlik. Minu arvates tuleb see lahendada sarnaselt leedulastega, sest lõppude lõpuks ei käi jutt kuigi suurtest summadest. Kui ma mäletan õigesti, siis on selleks 32 miljonit latti – USA-le on see üleüldse piisk meres ning ka Läti jaoks pole see summa riiklikul tasandil hiiglaslik,» märkis politoloog.

Tema hinnangul puudutab Clinton oma Läti-visiidi ajal välispoliitilisi küsimusi, muu hulgas NATO Chicago tippkohtumise otsuseid, USA kohalolekut regioonis ning riikidevahelise koostöö jätkamist, ent suurt rolli mängivad ka aktuaalsed USA sisepoliitika küsimused.

„Minu arvates ei tehta USA administratsioonis praegu midagi ilma vaateta valimistele, ning juba praegu käib võitlus positsioneerimise pärast. Tuleb näidata, et midagi on saavutatud ka välispoliitika vallas, tõstatatud küsimused, mis on tähtsad. Arvan, et Clintoni jaoks on see sisepoliitiline mõõde väga tähtis. USAs on olemas valijate ring, Kesk- ja Ida-Euroopa väljarändajad, needsamad poolakad, ja see on väga tähtis elektoraat. Ent loomulikult on veelgi tähtsamad nii finantsvallas kui ka oma mõju poolest juudi lobi ja valijaskond,“ lisas ta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles