Ažubalis: Venemaa lõpetab kunagi okupatsiooni eitamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini portree Peterburi linnaliinibussi peal selle aasta mais.
Stalini portree Peterburi linnaliinibussi peal selle aasta mais. Foto: SCANPIX

Leedu välisminister Audronius Ažubalis ütles täna usutluses, et kunagi tuleb aeg, mil Venemaa lõpetab okupatsiooni eitamise ja palub vabandust.

«Ma usun, et tuleb aeg, mil Venemaa vaatab oma minevikku avatud silmadega ja ütleb: me peame sellele lõpu tegema, täpselt nagu Katõni puhul. Me peame vabandust paluma, lõpetama selle okupatsiooni eitamise ja näiteks monumendi püstitama. Me oleme avatud Vene poole ettepanekutele,» ütles minister täna usutluses päevalehele Kauno Diena.

Ta märkis, et on ministriametis okupatsiooni teemat Vene poolega kuuel korral tõstatanud, kuid iga kord oli reageering negatiivne.

Ministri sõnul kavatsetakse teemat rahvusvahelisel areenil hoida ja sellel ei ole tähtsust, et Venemaa seda ei tunnista.

«See on sellegipoolest protokollides ja igal pool mujal,» ütles ta.

Ažubalis arvab, et «mida rohkem aega läheb, seda üksildasem Venemaa oma mineviku ja nägemusega on».

Leedu valitsus moodustas hiljuti komisjoni, et valmistada ette tegevuskava okupatsioonikahjude sissenõudmiseks.

Nõukogude Liit okupeeris Leedu 1940. aastal ja saatis riiki 150 000 sõdurit. Aastail 1941-1944 oli Leedu Saksa okupatsiooni all ja teine nõukogude okupatsioon kestis 1990. aastani.

Aastail 1940-1952 põgenes Leedust 444 000 elanikku, 275 000 viidi töölaagritesse või küüditati. Lahingutes hukkus umbes 25 000 inimest - lisaks vastupanuliikumisse astunud või seda toetanud 20 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles