Sloveenia sõjaveterane vihastab iseseisvuspäeval osalemise keeld

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSVLi lipp.
NSVLi lipp. Foto: Scnapix

Sloveenia endised kommunistlikud partisanid, kes Teise maailmasõja ajal natside vastu sõdisid, olid täna vihased valitsuse keelu pärast, mis ei luba neil iseseisvuse tähistamisel osaleda.

«See on riikluse päeva kuritarvitamine ja ajaloo eitamine,» ütles sõjaveteranide ühenduse esimees Janez Stanovnik päevalehele Delo.

Teise maailmasõja veteranide ühendused - kellel on kommunistlikud sümbolid - on alati osalenud pidustustel, mis tähistavad Sloveenia iseseisvumist Jugoslaaviast 25. juunil 1991.

Kuid sel aastal otsustas valitsus kommunistlikud sümbolid keelata, sest see oleks valus meeldetuletus ajast, mil riik kuulus kommunistliku Jugoslaavia koosseisu.

«Paljud sloveenid hukkusid neid sümboleid kandnud sõdurite kuulide läbi,» ütles valitseva paremtsentristliku Sloveenia Demokraatliku Partei liige Milan Zver.

Sloveenia kommunistid oli üks esimesi jõude, mis 1941. aastal sakslaste ja itaallaste okupatsiooni vastu sõdima hakkas. Natsid ja nende liitlased vastasid jõhkrate kättemaksuaktsioonidega, mille hulka kuulus tervete külade maatasa tegemine.

Pärast sõda sai Sloveenia Jugoslaavia osaks ja paljud partisanid jõudsid kommunistlikku valitsusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles