Briti parlamendi kellatorn nimetatakse Elizabethi torniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II teemantjuubeli pidustused. Tagaplaanil on Big Ben.
Kuninganna Elizabeth II teemantjuubeli pidustused. Tagaplaanil on Big Ben. Foto: SCANPIX

Briti kuulsale parlamendi kellatornile antakse nimeks Elizabethi torn 60 aastat troonil olnud kuninganna austuseks, teatasid ametivõimud täna.

Seadusetegijad tegid ettepaneku seoses kuninganna Elizabeth II võimuloleku 60. aastapäevaga. Londoni armastatuim 96-meetrine vaatamisväärsus on praegu kõnekeeles tuntud Big Beni nime all, vahendas AFP.

«Alamkoja komitee võttis vastu ettepaneku nimetada kellatorn Elizabethi torniks,» ütles esindaja. Samuti aktsepteeriti, et kõnekeeles kasutatakse edasi Big Beni nimetust.

Parlamendi lääneosa tornile anti austusavaldusena nimi kuninganna Victoria järgi, kes on ainuke teine Briti monarh, kes tähistas 1897. aastal oma teemantjuubelit.

Peaministri David Cameroni pressiesindaja sõnul on nimemuudatus «sobiv austusavaldus kuningannale».

Jaanuaris arutasid seadusetegijad torni 0,26-kraadilist kallet, mis võib ähvardada 19. sajandil ehitatud parlamendihoonet.

Kalle on suurenenud alates 2003. aastast, kuid ekspertide sõnul ei tohiks see olla probleemiks järgmise kümne tuhande aasta jooksul.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles