Husseini nõbu mõisteti kolmandat korda surma

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ali Hassan al-Majid.
Ali Hassan al-Majid. Foto: Reuters / Scanpix

Iraagi ülemkohus mõistis Keemia-Alina tuntud Iraagi eksdiktaatori Saddam Husseini nõbu Ali Hassan al-Majidi kolmandat korda surma.


Varem tuhandete kurdide-vastase genotsiidi ja šiiade tapmise eest surma mõistetud Iraagi eksdiktaatori üks kurikuulsamaid timukaid al-Majidi mõisteti surma ka inimsusevastastes kuritegudes ning ettekavatsetud tapmistes, vahendas AFP.

Al-Majidi mõisteti esimest korda surma 2007. aastal, kui kohus leidis, et ta andis 80ndate aastate lõpus armeejuhina korraldusi gaasirünnakute läbiviimiseks kurdide vastu. Niinimetatud Anfali kampaania käigus tapeti hinnanguliselt 182 000 inimest ning sinepi- ja närvigaasi kasutamise pärast pälvis roimar ka oma hüüdnime.

Teist korda mõisteti al-Majidi surma vahetult pärast Lahesõda toimunud šiiade ülestõusu verise mahasurumise eest. Inimsusevastastes kuritegudes ja sõjaroimades süüdimõistetud mehele määrati karistuseks surmanuhtlus poomise läbi.

Lisaks al-Majidile oli kohtu all veel 13 süüalust, kellest kaks mõisteti surma ja neli eluks ajaks vangi. Iraagi endine asepeaminister Tareq Azizi mõisteti aga õigeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles