Elizabeth II kätles IRA endise komandöriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul IRA endine komandör Martin McGuiness, paremal kuninganna Elizabeth II
Vasakul IRA endine komandör Martin McGuiness, paremal kuninganna Elizabeth II Foto: SCANPIX

Kuninganna Elizabeth II surus täna Iiri Vabariikliku Armee (IRA) endise komandöri Martin McGuinessi kätt, mis on ajalooline sündmus Põhja-Iirimaa rahuprotsessis, ütles Buckinghami Palee.
 

Esimene kätlemine toimus meediast eemal Belfasti teatri suletud uste taga. Seejärel surus Briti kuninganna Põhja-Iirimaa esimese ministri asetäitja McGuinessi kätt kaamerate ees enne lahkumist, vahendas AFP.

Kohtumine on väga tähtis verstapost inglaste ja iirlaste vahelistes suhetes pärast kolme aastakümmet kestnud sektoriaalseid kokkupõrkeid, mis lõppesid 1998. aastal sõlmitud Hea Reede Kokkuleppega.

Briti peaministri David Cameroni pressiesindaja sõnul viis kätlemine «kahe riigi vahelised suhted uuele tasemele».

Kohtumine toimus seoses kuninganna visiidiga provintsi. Eile külastati Enniskillenit, kus toimus 1987. aastal IRA pommitamine, milles hukkus üksteist inimest.

McGuinessi Sinn Fein partei ei tunnusta Briti võimu Põhja-Iirimaa üle.

Vabariiklaste silmis juhtis kuninganna armeed, mis tappis kolmteist inimest 1972. aastal toimunud tsiviilõiguste marsis, mis on tuntud Verise Pühapäeva nime all.

Selle nädala alguses ütles McGuiness, et kuninganna käe surumine saab olema nagu «sadade tuhandete ametiühingu liikmete kätlemine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles