Obama lõpetab kinnipeetavate «uputamise»

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide justiitsminister Eric Holderi kinnitusel lõpetatakse terrorismis kahtlustatavate vangide ülekuulamisel kasutatud uputamist imiteeriva jõumeetodi kasutamine.


Holder nimetas George W. Bushi ajal kasutusele võetud uputamistehnikat piinamiseks, mida Ühendriikide uue presidendi Barack Obama administratsioon kunagi heaks ei kiida, teatas Reuters.

«Uputamine on piinamine... Minu justiitsministeeriumi ametkond ei õigusta seda, ei pea seda ratsionaalseks ega vaata sellele läbi sõrmede,» täpsustas Holder Washingtonis peetud kõnes.

ÜRO ja mitmete inimõigusorganisatsioonide kriitikatule alla sattunud Bush teatas veel enne tagasiastumist, et riigis keelustatakse kaheksa ülekuulamistehnikat, mille hulka kuulus ka niinimetatud uputamine.

Teiste radikaalsete ülekuulamismeetodite seas keelustati näiteks ka elektrišokk, hukkamise lavastamine ja koeraga hirmutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles