Islandil toimuvad nädalavahetusel presidendivalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi praegune president Olafur Ragnar Grimsson Tallinnas 20. augustil 2011
Islandi praegune president Olafur Ragnar Grimsson Tallinnas 20. augustil 2011 Foto: SCANPIX

Islandi ülehomsetel presidendivalimistel astub veteran Olafur Ragnar Grimson, kes loodab viiendat korda ametikohale pääseda, vastu ilma poliitiliste kogemusteta telesaatejuhile.

69-aastane Grimsson on juhtinud küsitluste järgi alates märtsist, kui ta teatas, et ta kavatseb uuesti kandideerida. Enne teadaande tegemist andsid 30 tuhat inimest allkirja avaldusele, milles paluti tal oma varasemat otsust mitte kandideerida muuta, vahendas AFP.

Enne praeguse presidendi Grimssoni otsust oli peamine kandidaat 37-aastane Thora Arnorsdottir, kes on ajakirjanik ja telemängu saatejuht.

Hiljutise küsitluse järgi toetab Grimssonit 44,8 protsenti ning Arnorsdottiri 37 protsenti inimestest.

«Rohkem kui 30 tuhat islandlast palusid mul nendel ebakindlatelt aegadel uuesti kandideerida, et kindlustada presidendipaleesse otsustavus ning kogemus,» ütles energeetiline Grimsson päevalehele Morgunbladid.

Arnorsdottiri sõnul vajab Island muudatusi pärast 2008. aasta finantsilist-majanduslikku krahhi, mille käigus varisesid kokku kolm suurimat panka.

«Ma arvan, et meie riigil on tugev vajadus muudatuse järele. Island on väike riik ja me nõustume alati, kuidas selle ühiskond peaks toimima,» ütles Arnorsdottir intervjuus ajakirjale Reykjavik Grapevine. «Praegult on võimalus õppida oma eelnevatest kogemustest ja kasutada neid teadmisi uueks alguseks.»

Naine tunnistas, et presidendiroll on tseremoniaalne, kuid sellel positsioonil on «suur mõjutamisvõime».

Lisaks Grimssonile ja Arnorsdottirile kandideerivad presidendikohale 64-aastane geofüüsik, 41-aastane konsultant, 40-aastane aktivist ja 58-aastane õigusteaduse professor. Nad on kõik kinnitanud, et riik vajab kedagi, kes suudab Islandi pärast kriisiaastaid uuesti ühendada.

Üle 230 tuhandel islandlasel on õigus laupäevasel valimisel hääletada. Valimiskabiinid avatakse 0900 GMT ja suletakse 2200 GMT ning esimesed tulemused avaldatakse umbes tund aega hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles