Amnesty kritiseeris relvade tarnimist Lõuna-Sudaani konflikti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani relvajõudude (SPLA) sõdurid
Lõuna-Sudaani relvajõudude (SPLA) sõdurid Foto: SCANPIX

Nii Lõuna-Sudaani armee kui mässuliste rühmitused kasutavad Hiinast, Ukrainast ja naaberriigist Sudaanist imporditud relvi võitluses, mis on nõudnud kümneid inimelusid, teatas inimõigusorganisatsioon Amnesty International täna.

Relvakokkupõrgete tõttu on paljud inimesed pidanud oma kodudest põgenema, lisati Amnesty raportis.

Amnesty väitel kasutavad Lõuna-Sudaani relvajõud (SPLA) Ukraina päritolu T-72 lahingtanke.

«Need lahingtankid on äärmiselt ebasobivad linnalahinguteks, kuna nad ei suuda linnakeskkonnas teha vahet sõjalistel ja tsiviilobjektidel,» ütles Amnesty avalduses.

Mässulised Lõuna-Sudaani vabastusarmeest (SSLA) aga on paigaldanud Hiinas valmistatud tankitõrjemiine ning kasutavad Sudaanis valmistatud laskemoona.

«Arvukalt tsiviilisikuid on saanud viimase aasta jooksul surma või vigastada nende SSLA miinide tõttu ning see on tõstnud ka toidu ja kütuse hinda, kuna miinid takistavad juurdepääsu piirkonda,» ütles Amnesty.

«Valitsused peavad otsekohe lõpetama Lõuna-Sudaani varustamise tavarelvastusega, mida on kasutatud rahvusvaheliste humanitaar- ja inimõigusseaduste rikkumiseks,» rõhutas organisatsiooni Aafrika regiooni direktor Erwin van der Borght.

Lõuna-Sudaan lõi Sudaanist lahku mullu 9. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles