Hamas süüdistab doonorriike väljapressimises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gaza sektorit kontrolliv Palestiina islamistlik äärmusrühmitus Hamas süüdistas Egiptuses kogunenud doonorriike väljapressimises.


«Mõned osalised, eriti USA administratsioon, kasutasid Sharm el-Sheikhi konverentsi poliitiliste eesmärkide saavutamiseks,» ütles Hamasi esindaja Fawzi Barhum AFP-le.

Barhumi sõnul vajab varemetes ja humanitaarkriisis vaevlev Gaza sektor suurt abi, kuid doonorriigid kasutavad rahalisi ressursse enda huvide saavutamiseks ja üritavad seeläbi muuta Hamasi seisukohti.

Äärmusrühmituse hinnangul soovivad doonorriigid suurendada Palestiina presidendi Mahmud Abbasi ümber koondunud ja Hamasiga vaenujalal oleva organisatsiooni Fatah positsioone ja sekkuvad Palestiina siseasjadesse.

Doonorriigid lubasid eile palestiinlastele 4,5 miljardit dollarit (55,5 miljardit Eesti krooni) abiraha, mis on oodatust isegi rohkem.

Sellest suurem osa läheb tugevalt kannatada saanud Gaza sektori ülesehitustöödeks ja makstakse Egiptuse välisministri Ahmed Aboul Gheiti kinnitusel välja järgmise kahe aasta jooksul.

Ühendriigid on Palestiinale lubanud 900 miljonit dollarit, kuid Lähis-Ida riikides visiidil viibiv USA riigisekretär Hillary Clinton toonitas, et raha «ei tohi sattuda valedesse kätesse», millega ta viitas lääneriikides terroristlikuks organisatsiooniks kuulutatud Hamasile.

Eile arutasid 87 riigi ja rahvusvahelise organisatsiooni esindajad Sharm el-Sheikhis Gaza ülesehitamise doonorkonverentsil Palestiina ning Iisraeli konflikti lahendusvõimalusi ja humanitaarkriisi lahendamise võimalusi Gaza sektoris.

Samas on Gaza ülesehitustööde alustamine keeruline, sest Iisrael ei soovi lõpetada kitsale rannaribale kehtestatud blokaadi, mistõttu ei saa Gazasse transportida ka ehitustöödeks vajalikke materjale.

Konverentsist ei võtnud aga osa Hamasi ja Iisraeli esindajad. Juudiriigi teatel soovivad nad sarnaselt oma suurima liitlase USAga tagatist, et raha ei satuks Hamasi kätesse.

Juudiriigi välisminister Tzipi Livni lubas aga Hamasi kontrolli all olevat Gaza sektorit uuesti rünnata, kui islamistid ei lõpeta raketirünnakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles