McGuinness: kätlemine võis kuninganna jaoks raske olla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II surub kätt Martin McGuinnessiga.
Kuninganna Elizabeth II surub kätt Martin McGuinnessiga. Foto: SCANPIX

Põhja-Iirimaa esimese ministri asetäitja ja kunagise relvarühmituse Iiri Vabariiklik Armee (IRA) endine komandör Martin McGuinness tunnistas reedel, et ajalooline kätlemine võis kuninganna Elizabeth II jaoks raske olla.

McGuinness ütles BBC raadiole, et on väga teadlik oma kunagisest rollist IRAs, organisatsioonis, mis tappis 1979. aastal kuninganna sugulase Louis Mountbatteni.

McGuinnessi partei Sinn Fein oli nüüdseks laiali saadetud IRA poliitiline tiib. Sinn Fein soovib endiselt Põhja-Iirimaa lahkumist Suurbritannia koosseisust ja liitumist Iiri Vabariigiga.

Kolmapäeval Belfasti teatris aset leidnud kätlemises oli varem kokku lepitud ja selles nähakse pöördepunkti inglise-iiri suhetes, ehkki McGuinness rõhutas hiljem, et on endiselt vabariiklane.

«Ma sain täiesti aru ja tunnistan, et see pidi olema kuninganna Elizabethi jaoks raske kohtumine,» ütles ta.

Kuninganna ja tema abikaasa prints Philip tegid kahepäevase visiidi Põhja-Iirimaale seoses 60 aasta täitumisega Elizabethi troonile asumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles