Islamistid purustasid Timbuktu pühamu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mali põhjaosas võimu haaranud islamirühmituse võitlejad purustasid Timbuktus 15. sajandi moslemipühaku mausoleumi, teatasid pealtnägijad täna.

«Ansar Dine islamistid hävitasid pühak Sidi Mahmoudi mausoleumi,» ütles üks pealtnägija Timbuktus, mis on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Rühmitus ähvardas purustada Timbuktus ka kõik ülejäänud islamipühakute mausoleumid.

«Ansar Dine purustab täna kõik mausoleumid linnas. Kõik ilma erandita,» ütles rühmituse esindaja Sanda Ould Boumama AFP-le tõlgi vahendusel Timbuktust, kus on rünnatud juba vähemalt kaht pühamut.

Pärast seda, kui sõjavägi 22. märtsil kukutas Mali valitsuse, hõivas Ansar Dine koos tuareegi mässulistega aprillis riigi põhjaosa ning selle iidsed Timbuktu, Gao ja Kidali linnad.

Osa islamiste näevad pühamutes ebajumalakummardamist, samas kui näiteks sufid peavad seda osaks traditsioonilisest islamikombestikust. Mõne viimase aasta jooksul on salafistid rünnanud mitmeid sufi pühamuid Egiptuses ja Liibüas.

Timbuktus on 333 pühaku hauakambrid, millest 16 kuuluvad UNESCO nimistusse. Õpetlase Sidi Mahamoud Ben Amari hauakambrit peetakse Timbuktus kõige pühamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles