ÜRO: Põhja-Korea näitas paraadil ilmselt rakettide mulaaže

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketid 15. aprilli sõjaväeparaadil Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis.
Raketid 15. aprilli sõjaväeparaadil Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis 15. aprillil korraldatud sõjaväeparaadil nähtud raketid ei pruugi olla ehtsad, oletavad ÜRO eksperdid.

Ekspertide raport valmis ligi kuu tagasi, kuid AFP andmetel polnud seda avaldatud Hiina vastuseisu tõttu.

Riigi rajanud Kim Il-sungi 100. sünniaastapäeva tähistanud paraadil näidati vähemalt kuut KN-08 raketti. Need on tunduvalt suuremad kui seninähtud KN-02, Musudan, Nodong ja Hwasong.

Jaapani meedia väitel olid raketid paigutatud Hiinast pärit sõidukitele.

ÜRO eksperdid väljendasid kahtlusi selle osas, et kas KN-08 ja Musudan, mida pole kordagi reaalselt katsetatud, ikka üldse eksisteerivad. Nende oletusel näidati paraadil KN-08 mulaaže.

Samasugust arvamust olid juba aprilli lõpus avaldanud Markus Schiller ja Robert H. Schmucker, kes töötavad Saksa firmas Schmucker Technologie. Nende sõnul pole olemas kindlat tõendit sellest, et Põhja-Korea omab mandritevahelist ballistilist raketti.

Lisaks erinevale sõjatehnikale võis 15. aprilli paraadil näha kahte Mercedes Benz limusiini, mis sarnanesid S600 viimasele mudelile. ÜRO eksperdid väidavad, et kui tegemist oli tõesti kõnealuste mudelitega, siis on need riiki smugeldatud. Vastavalt ÜRO sanktsioonidele ei tohi taolist kaupa Põhja-Koreasse vedada.

Lisaks sellele rääkis üks ajakirjanik ÜRO ekspertidele, et nägi 16. aprillil enam kui kümmet E-klassi Mercedes Benzi (E350) seismas ühe gümnaasiumi juures Pyongyangis .

ÜRO sanktsioonid, mis kehtestati aastatel 2006 ja 2009, aeglustasid Põhja-Korea sõjatööstuse arengut. Siiani pole tõendeid, nagu oleks riik rikkunud ettekirjutisi tuuma- ja massihävitusrelvade ning ballistiliste rakettide osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles