Islandi valimised võitis senine riigipea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi senine president Olafur Ragnar Grimsson koos abikaasa Dorrit Mousaiefiga valimiskasti juures.
Islandi senine president Olafur Ragnar Grimsson koos abikaasa Dorrit Mousaiefiga valimiskasti juures. Foto: SCANPIX

Islandi eilsed presidendivalimised võitis ootuspäraselt rekordiliseks viiendaks ametiajaks kandideerinud 69-aastane Olafur Ragnar Grímsson, kes kogus mitteametlikel andmetel 52,78 protsenti häältest.

Tema rivaali ajakirjanik Thora Arnorsdottiri toetas 33,16 protsenti valijatest. Arnorsdottir on kaotust juba tunnistanud.

«Koguda nii tugev toetus on väga võimas tunne, aga muidugi ma lootsin võita,» ütles ta, kinnitades samas koheselt, et ei plaani praegu nelja aasta pärast uuesti kandideerimist.

37-aastane tuntud ajakirjanik Arnorsdottir, kes katkestas mais põgusalt valimiskampaania, et tuua ilmale oma kolmas laps, oli rajanud oma kampaania muutuste nõudmisele pärast Grímssoni 16 aastat väldanud võimu.

Grímsson on rahva seas populaarne suuresti seetõttu, et ta keeldus kahel korral allkirjastamast eelnõu, mis nägi ette maksumaksjate raha kasutamist, et kompenseerida brittidele ja hollandlastele raha, mis neil Icesave'i panga krahhiga kaduma läks.

Grímsson teatas esmalt, et ei kandideeri uuesti riigipeaks, ent pärast seda, kui teda jätkama kutsuvale petitsioonile andis allkirja üle 30 000 inimese - umbes kümnendik Islandi elanikkonnast - lubas president märtsis, et kandideerib siiski ning oli sealt alates arvamusküsitlustes juhtinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles