Clinton lubas palestiinlastele oma riiki ja Iisraelile kaitset

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lähis-Ida riikides visiidil viibiv Ühendriikide riigisekretär Hillary Clinton lubas jätkata jõupingutusi Palestiina riigi loomise nimel ja kaitsta jätkuvalt Iisraeli.


«Me usume, et kahe riigi lahenduse suunas liikumine on Iisraeli huvides,» ütles Clinton Jeruusalemmas toimunud kohtumisel Iisraeli välisministri Tzipi Livniga ja rõhutas püsiva vaherahu olulisust, vahendas Reuters.

«Meie hinnangute kohaselt [...] on hetkel kahe riigi lahendus möödapääsmatu,» lisas Clinton, kelle avaldus ei pruugi meeldida Iisraeli peaministrikandidaadiks nimetatud parempoolsele Benjamin Netanyahule, kes on varem korduvalt välistanud Palestiina omariikluse, nimetades seda surmaohuks Iisraeli riigile.

Samuti on Netanyahu lubanud juudi uusasunikke okupeeritud aladelt mitte tagasi kutsuda, vaid nende olukorda hoopis tugevdada. Netanyahu arvates võib palestiinlastele anda vaid piiratud autonoomia Iisraeli range kontrolli all.

Kuna koalitsiooniläbirääkimised Livni tsentristliku Kadima parteiga tulemust ei toonud, siis moodustab ta valitsuskabineti tõenäoliselt radikaalsete paremerakondadega, mis on välistanud territoriaalsed järeleandmised palestiinlastele.

Clinton ja Netanyahu kohtuvad omavahel juba täna õhtul.

Kohtumisel Livniga lubas Clinton jätkata Ühendriikide senist Iisraeli-poliitikat ja kinnitas, et Washington jagab Iisraeli muret seoses Teherani võimalike tuumarelvapüüdluste ja Gaza sektorit kontrolliva Palestiina äärmusrühmituse Hamas rakettirünnakutega, vahendas AFP.

«Pole kahtlust, et ükski riik, kaasa arvatud Iisrael, ei saa lihtsalt pealt vaadata, kuidas tema territooriumi ja inimesi rünnatakse rakettidega,» lisas Clinton.

Muu hulgas lubas Clinton saata Süüriasse ka kaks kõrget diplomaati, kes peavad otsima lahendust USA ja Süüria vahelistele erimeelsustele.

Iisrael ja tema lähim liitlane USA on korduvalt avaldanud muret venelaste relvamüügi üle Süüriale, sest kardab relvade sattumist šiiidi-moslemite äärmusrühmituse Hezbollah´ võitlejate kätte. Venemaa relvastust ostab Süüria kaudu ka Iraan, mis on lääneriikide pahameele pälvinud oma tuumaprogrammi pärast.

Teravad suhted eelpool mainitud ja Euroopa Liidu riikidega on pärssinud Süüria majanduslikku arengut ning sundinud Süüriat koostööle Venemaaga.

Homme kohtub Clinton Jordani jõe Läänekaldal Palestiina presidendi Mahmud Abbasi ja peaminister Salam Fayyadiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles