Saksamaa hotelle ja restorane õpetatakse neonatse kindlaks tegema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa hotelle ja restorane õpetatakse neonatse kindlaks tegema
Saksamaa hotelle ja restorane õpetatakse neonatse kindlaks tegema Foto: SCANPIX

Saksamaal asuvad hotellid ja restoranid ei näe just hea meelega oma klientide seas neonatse.

Brandenburgi liidumaa andis restoranide ja hotellide jaoks välja juhised, mille järgi saab teha ebasoovitavad külastajad kindlaks ning ennetada nende saabumist, kirjutab Spiegel Online.

Günheides asuv hotell sai tellimuse, et üks veiniklubi soovib nende konverentsiruumi kasutada nõupidamiseks. Tegelikkuses saabus sinna neonatside partei NDP 100 isikust koosnev rühm oma koosolekut pidama. Neid saatsid politseinikud.

Hotelli omanik oli dilemma ees. Kui ta oleks neonatsidele ruumi kasutamise üles öelnud, oleks teda võidud kohtusse kaevata. Seega ei jäänud tal muud üle, kui lubada neil koosolekut pidada.

Nüüd välja antud käsiraamatus on ära toodud ka neonatside kasutatavad sümbolid nagu mustad kolmnurgad ja tagurpidised haakristid.

Brandenburgi liidumaa ministri Martina Münchi kinnitusel seisab uutes reeglites ka punkt, mille kohaselt ei pea hotellid ja restoranid neonatse teenindama.

Ka soovitatakse hotellidel üle vaadata 18. jaanuarile tehtud broneeringud, kuna siis tähistavad neonatsid 1871. aastal rajatud Saksamaa keisririigi aastapäeva.

Brandenburgi hotelli- ja restoraniomanike sõnul on mitte soovitavate klientide äratundmine keeruline. Piirkonna hotelliettevõtjaid ühendava organisatsiooni esindaja Olaf Lücken sõnas, et neonatsid kasutava variisikuid broneeringute tegemiseks.

Samuti kasutatakse ära mitmeid tuntud kultuuri- ja haridustegelasi.

Saksamaal ei ole seadust, mis keelaks kellegi teise nimel hotellituba või konverentsisaali broneerimast.

Kuid siiski on olemas pretsedent.

Selle aasta märtsis langetas Saksamaa kohus otsuse, et paremäärmusliku neonatside partei NDP endine juht Udo Voigt ei saa luba minna spaasse. Selle kohtuotsuse kohaselt oli spaahotelli omanikul õigus keelduda Voigti sisse lubamast mehe poliitiliste vaadete tõttu.

Lücke lisas, et üha enam on hakanud kodanikujulgus neonatside aktsioonide ennetamisel rolli mängima.

Brandenburgi liidumaa käsiraamatus on hotellidele ja restoranidele välja pakutud ka seda, kuidas kirjutada neonatsidele äraütlemiskirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles