Obama eitab venelastele tehingu pakkumist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA uus demokraadist president Barack Obama lükkas tagasi väited, nagu ta oleks pakkunud Venemaale tehingut-vahetuskaupa, mille kohaselt Washington pidurdaks oma raketitõrjesüsteemide paigutamist Ida-Euroopasse, kui Moskva aitab ameeriklastel omakorda tegeleda Iraani tuumavõimekuse ohjeldamisega.


Obama kinnitas kirja saatmist oma kolleegile, president Medvedevile, kuid lisas, et selles on öeldud sama, mida korduvalt varemgi avalikult - nimelt seda, et USA raketikilp on suunatud mitte Venemaa, vaid Iraani vastu, vahendas

Reuters

.

«Mida ma ütlesin... oli mõistagi see, et kui me mingil määral kahandame Iraani sihti tuumarelvadele, siis see vähendab ka survet või vajadust raketitõrjesüsteemi järele,» märkis Obama pärast kohtumist Suurbritannia peaministri Gordon Browniga. 

USA kaitseminister Robert Gates kinnitas eelnevalt ajakirjanikele samuti, et Washington tahab taastada dialoogi Moskva või Iraaniga ning siin on kaks võimalust, kas teha koostööd, veenmaks islamivabariiki mitte edasi liikuma oma ballistiliste rakettide programmiga, või teha Venemaast raketikilbi «täieõiguslik partner».

Valge Maja pressiesindaja Robert Gibbs rõhutas samuti raketikilbi ja Iraani seotust. «Kui me suudame koos oma liitlastega ja koos Venemaaga töötades elimineerida ohu, siis te elimineerite ka liikumapaneva jõu süsteemi tagant, mis selle ohuga võitlemiseks on mõeldud.»

Obama uus administratsioon on andnud teada, et tahab president George W. Bushi ja Vladimir Putini ametiajal pingestunud USA-Vene suhetes alustada taas nullist. USA välisminister Hillary Clinton kohtus oma Vene kolleegi Sergei Lavroviga lühiajaliselt esmaspäeval ning plaanib pikemalt suhteid arutada reedel toimuval uuel kohtumisel.

«Me oleme seoses raketikaitsega Euroopas eraldi öelnud, et see on alati olnud mõeldud Iraanist tulla võivate rakettide tõrjumiseks,» ütles Clinton eile Iisraelis pressikonverentsi andes. «See jääb meie positsiooniks. Me oleme seda selgitanud venelastele ka varem.»

Clintoni sõnul on tal sel nädalal Lavroviga kohtudes lai teemadering arutada. «Me alustame sellega reedel,» viitas ta kohtumisele, mis leiab aset Genfis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles