Jaapan taaskäivitas esimese tuumareaktori pärast mullust tsunamit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohi tuumaelektrijaam Jaapanis.
Ohi tuumaelektrijaam Jaapanis. Foto: SCANPIX

Jaapani lääneosas asuvas tuumaelektrijaamas käivitati reaktor esmakordselt pärast mullust looduskatastroofi, mis viis üleriiklikult aatomienergia tootmise peatamiseni.

Ohi tuumajaama kolmas reaktor alustas elektrienergia tootmist täna hommikul, teatas jaama operaatorfirma.

Mullu 11. märtsil tabas Jaapanit ülivõimas maavärin magnituudiga üheksa, mille järel vallandus palju hävitustööd teinud tsunami. Tohutud lained muutsid Fukushima Daiichi tuumajaama jahutusseadmed töökõlbmatuks, mis omakorda vallandas reaktorite sulamise ja radiatsiooni, mille eest põgenesid kümned tuhanded kohalikud elanikud.

Pärast tuumakatastroofi lülitasid operaatorid järk-järgult välja kõik riigi tuumareaktorid. Jaapanis ei olnud tuumaenergia jõul toodetud elektrit maikuust saadik.

Avalikkus on tugevalt vastu reaktorite taaskävitamisele Fukushima katastroofi järel esile kerkinud ohutusega seotud teemade tõttu. Võimude sõnul vajab riik tuumaenergiat elektrienergia puuduse vältimiseks suure nõudlusega kuumadel suvekuudel.

Jaapani parlament avaldab täna Fukushima tuumajaama katastroofi uurinud juurdluse lõppraporti, mis ootuste kohaselt peaks ütlema, et toonase peaministri Naoto Kani tegevus aitas kriisi esimestel päevadel kaasa riigis valitsenud kaose laienemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles