Pakistan eitas rünnakute korraldamist Indias

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India sõdur piiramas terroristide poolt sihikule võetud Taj Mahali hotelli 2008. aasta novembris
India sõdur piiramas terroristide poolt sihikule võetud Taj Mahali hotelli 2008. aasta novembris Foto: SCANPIX

Pakistan lükkas tagasi India süüdistused, nagu oleks islamiriigi võimud seotud Indias Mumbais 2008. aastal toimunud terrorirünnakutega.

2008. aasta novembris saabusid Pakistanist üle mere Mumbaisse kümme Pakistani islamistliku äärmusrühmituse Lashkar-e-Taiba relvastatud võitlejat ning suundusid linna peale, kus rünnati kolme päeva jooksul kaht luksushotelli, rongijaama, restorani ja juudikeskust.

Terrorirünnakutes hukkus 166 inimest ja üheksa rünnaku korraldajat ning see muutis eriti pingeliseks kahe kõrvuti paikeneva tuumariigi suhted. Kardeti isegi sõja puhkemist, sest mõlemad riigid koondasid ühisele piirile vägesid.

Läinud kuul pidas India politsei Delhis kinni rünnakute planeerimises ja koordineerimises kahtlustatava Sayed Zabiuddin Ansari. Väidetavalt aitas Ansari ette valmistada üht rünnakus osalenud kurjategijat.

Sel nädalal kohtusid Indias New Delhis mõlema riigi esindajad, et arutada erimeelsusi kahe riigi suhetes. Pärast kõnelusi teatas Pakistani välisministeeriumi kõrge ametnik Jalil Abbas Jilani uudisteagentuuri AFP vahendusel, et Islamabad tõrjub igasuguseid vihjeid Pakistani võimude seotusele 2008. aasta rünnakute kavandamise ja koordineerimisega.

«Ma olen kategooriliselt vastu igasugustele vihjetele, mis puudutavad ükskõik millise riigiameti seotust Indias toime pandud torrismiga,» kinnitas Jilani täna ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles