Suurbritannia avaldas kaitsekulutuste kärbete üksikasjad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kaitseminister Philip Hammond.
Briti kaitseminister Philip Hammond. Foto: SCANPIX

Suurbritannia kaitseminister Philip Hammond andis täna parlamendi alamkojas üksikasjaliku ülevaate relvajõudude kärbetest, millega vähendatakse sõdurite arvu viiendiku võrra ning kaitseväe isikkoosseis väheneb seega 19. sajandi alguse tasemele.

Eelmise valitsuse pärandatud eelarvepuudujäägile viidates märkis Hammond, et relvajõud on vaja muuta kohanemisvõimeliseks. Seetõttu kaotatakse neli jalaväepataljoni ja viies suunatakse vaid tseremoniaalseid ülesandeid täitma.

Ühtlasi kahekordistavad relvajõud reservväelaste hulka 30 000-ni. Koos suurendatud reservväelaste hulgaga peaks koosseis ulatuma 120 000-ni, regulaararmee suurus kahaneb 102 000 sõdurilt 82 000-le.

BBC kohaselt on regulaararmee kärbete järel umbes poole väiksem kui külma sõja ajal - 1978. aastal ulatus isikkoosseis 163 000-ni.

Hammondi sõnul on Suurbritannial vaja väiksemat ja paindlikumat armeed ning ta hoiatas, et «rasked» otsused on möödapääsmatud riigi tohutu eelarvepuudujäägi kahandamiseks.

Kärbetest on juba aasta aega teatud, kuid otsus kaotada ära kuulsad pataljonid on pälvinud teravat kriitikat.

Kindralstaabi endise ülema Richard Dannatti sõnul ei suudaks Briti relvajõud pärast kärpeid osaleda samaaegselt sellistes sõjalistes operatsioonides nagu Iraagis ja Afganistanis.

Dannatti sõnul tähendavad kärped, et «me suudame vähem teha, kuid suudame endiselt tohutult palju ära teha».

«Seda ei saa esitleda parima ega arukaima sõjalise valikuvariandina,» ütles kuningliku füsiljeerügemendi aukolonel David Paterson, kes väljendas oma pettumust kirjas kindralstaabi ülemale kindral Peter Wallile.

Kuid Wall kaitses plaani, mille tulemusena on relvajõud tema sõnul paremini integreeritud ja täiesti kohanemisvõimelised.

«Need muutused... nõuavad meie andekatelt ja pühendunud ohvitseridelt ja sõduritelt vastupidavust, paindlikkust ja tõelist kohanemisvõimet,» ütles ta ja lisas, et osade üksuste kadumine on paratamatu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles