Alla kukkunud lennukile võis saada saatuslikuks vigane kõrgusemõõdik

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Möödunud nädalal Amsterdami Schipoli lennuvälja lähistel alla kukkunud ja üheksa inimelu nõudnud lennuõnnetuse võis põhjustada vigane kõrgusemõõdik.


Hollandi lennundusohutuse ametniku Pieter van Vollenhoveni sõnul kaotas autopilootjuhtimisel maandunud lennuk vigase altimeetri tõttu kiirust ja just see võis olla õnnetuse põhjuseks, teatas BBC News.

Kuna kõrgusemõõdik näitas tegelikkusest madalamat kõrgust, siis lülitas automaatpiloot lennuki mootorid välja. Kuigi piloodid said hoiatussüsteemi abil veale jälile ja panid mootorid uuesti tööle, ei õnnestunud neil lennukiga õnnelikult maanduda. 

Tema sõnul olid mehhaanikud lennufirmat vigasest kõrgusemõõdikust ka varem teavitatud. Ka lennukitootja Boeing oli võimalikust veast oma kliente teavitanud.

Türgi lennufirma reisilennuk Boeing 737-800 kukkus alla 25. veebruaril vahetult enne maandumist. Kolmeks osaks purunenud lennuki pardal oli kokku 135 inimest, kellest hukkus neli Ameerika Ühendriikide ja viis Türgi kodanikku. Kümned inimesed said õnnetuses viga.

Õnnetusse sattunud Boeing 737-800 valmis 2002. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles