Rumeenia parlament peatas presidendi volitused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia president Traian Basescu parlamendis.
Rumeenia president Traian Basescu parlamendis. Foto: SCANPIX

Rumeenia parlament hääletas president Traian Basescu tagandamise poolt ning peatas kuuks ajaks tema volitused, USA hinnangul on ELi liikmesriigi demokraatia ohus.

Paremtsentristliku Basescu tagandamise poolt hääletas eile 256 parlamendiliiget 432st ning lõplikult tõugatakse ta võimult juhul, kui ka rahvas hääletab tagandamise poolt. Referendum toimub 30 päeva jooksul, vahendas AFP.

Kuni rahvahääletuseni täidab presidendi kohuseid võimupartei Sotsiaalliberaalse Liidu (USL) liige Crin Antonescu (52).

Tagandamise põhjuseks on süüdistus võimuliialduses. Parlamendiliikmete arvates võttis Basescu endale ebaseaduslikult peaministri volitused, kui Rumeenia 2010. aastal vastutasuks IMFi ja ELi abipaketi eest drastilised kärped heaks kiitis.

Basescu tõrjus eilse hääletuse eel süüdistust, öeldes, et see on vastuolus õigusriigi põhimõtetega ja ohustab Rumeenia stabiilsust ja mainet.

Rumeenia viimase 20 aasta tõsiseima poliitilise kriisi taga on vihavaen Basescu ja vasaktsentristliku peaministri, USLi liidri Victor Ponta (39) vahel.

USL vallandas sel nädalal mõlema parlamendikoja spiikrid ja ombudsmani ning ähvardas ametist kõrvaldada ka Rumeenia kõrgeima kohtuorgani, konstitutsioonikohtu kohtunikke. Ponta on lisaks segatud plagiaadiskandaali, milles süüdistab Basescut.

Pinged on tõusnud nii kõrgele, et Ponta ütles pärast eilset hääletust, et tema perekonda ja lapsi on ähvardatud. Ta lisas, et on võimudelt abi palunud ja ei tunne end ohustatuna.

Lääneriigid kardavad, et mais võimule tulnud Ponta koalitsioonivalitsus õõnestab võimude lahususe printsiipi.

«Oleme mures meie NATO liitlase ja partneri Rumeenia hiljutiste arengute pärast, mis ohustavad võimude lahusust ja nõrgestavad sõltumatuid institutsioone, nagu kohtuid,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles