Leedu kahtleb Vene-NATO koostöö taastamise õigeaegsuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti osaleb aktiivselt NATO uue strateegilise kontseptsiooni väljatöötamises.
Eesti osaleb aktiivselt NATO uue strateegilise kontseptsiooni väljatöötamises. Foto: Reuters / Scanpix.

Leedu toetab NATO ja Venemaa konstruktiivseid suhteid, kuid ei ole veendunud, et ametliku NATO-Vene nõukogu tegevuse taastamiseks on aeg küps, ütles välisminister Vygaudas Ušackas täna.

«Konstruktiivsed ja asjalikud NATO-Vene suhted on Leedu huvides, nagu ka nende arendamine. Ma esitan oma kolleegidele lihtsalt küsimuse, missuguseid NATO-Vene suhteid me soovime. Ma avaldan ka kahtlust, kas NATO-Vene nõukogule ametlikult uue ilme andmiseks on aeg tõesti küps,» lausus minister enne NATO välisministrite neljapäevast mitteametlikku kohtumist Brüsselis.

Tuleb vaadata, mis täpselt on muutunud pärast seda, kui NATO-Vene suhted külmutati ja mis on Medvedevi-Sarkozy Gruusia rahuplaani täitmises saavutatud, ütles Usackas.

Tema sõnul tuleb anda hinnang, kas vägede väljaviimise ja baaside likvideerimise klausli täitmine on edenenud nii nagu vaja.

«Ehk ootaksime ära, missuguseks on olukord muutunud NATO tippkohtumise ajaks 3. aprillil,» pakkus Leedu välisminister.

NATO on otsustanud taastada ametlikud kõrgetasemelised sidemed Venemaaga, ametlikku otsust on oodata neljapäeval Brüsseli kohtumisel.

Sidemed külmutati augustis seoses Vene-Gruusia sõjaga.

NATO liikmesriikide ministrid kohtuvad neljapäeval ka Gruusia ja Ukraina kolleegiga, et alliansiga liituda ihkavad riigid Venemaa asjus maha rahustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles