USA kutsus Egiptust «demokraatlikke põhimõtteid» austama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult Egiptuse sõjaväenõukogu juht feldmarssal Hussein Tantawi, riigi uus president Mohamed Morsi ning relvajõudude kindralstaabi ülem Sami Anan.
Vasakult Egiptuse sõjaväenõukogu juht feldmarssal Hussein Tantawi, riigi uus president Mohamed Morsi ning relvajõudude kindralstaabi ülem Sami Anan. Foto: SCANPIX

USA kutsus esmaspäeval Egiptust austama «demokraatlikke põhimõtteid», kui äsja presidendiks valitud Mohamed Morsi islamistide kontrollitava parlamendi ametisse ennistas.

«Arengud toimuvad kiiresti ja me jälgime neid ja peame Egiptuse liidritega ühendust,» ütles riikliku julgeoleku nõukogu pressiesindaja Tommy Vietor. «Kuid lõpuks peavad egiptlased otsustama need küsimused viisil, mis austab demokraatlikke põhimõtteid, on läbipaistev ja kaitseb kõigi egiptlaste õigusi.»

Morsi allkirjastas pühapäeval seadluse, millega tühistas kõrgema konstitutsioonikohtu otsuse saata laiali islamistide enamusega parlament, teatas riiklik uudisteagentuur MENA. Agentuuri kohaselt kutsus islamistlike vaadetega Morsi ühtlasi pidama parlamendivalimisi 60 päeva jooksul pärast uue põhiseaduse vastuvõtmist, mis leiab eeldatavasti aset aasta lõpu poole.

Otsust tervitasid need egiptlased, kes ei toeta sõjaväe osalemist poliitikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles