Hongkongis hakatakse tuhastatuid matma merre

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkongis on surnuaiad ja tuhaurnimüürid täis ning selle tõttu on võetud kasutusele merre matmine
Hongkongis on surnuaiad ja tuhaurnimüürid täis ning selle tõttu on võetud kasutusele merre matmine Foto: SCANPIX

Hongkongis on surnuaiad ja tuhaurnimüürid täis ning selle tõttu on võetud kasutusele merre matmine.

Konfutsianismi kohaselt tuleb surnud matta maapinda, kuid nüüd saavad seda teha vaid väga jõukad, kirjutab Helsingin Sanomat.

Viimane puhkepaik erasurnuaias maksab üle 26 000 euro. Riiklikusse surnuaeda saab matmispaiga kuueks aastaks paarisaja euro eest, kuid seda vaid juhul kui kuskil on vaba kohta. Pärast tähtaega tuleb surnukeha üles kaevata ja tuhastada või matta Hiinas kuhugi mujale.

Tuhaurni saab urnimüüri 300 euro eest, kuid eramüüri eest tuleb välja käia kümneid tuhandeid eurosid.

«Ajad on muutunud, kuid osad asjad on ikka endised. Meie traditsioonide kohaselt tuleb esivanemaid austada. Konfutsianism nõuab seda,» selgitas Hongkongi konfutsiaanide ühing juht Lai Sai Foon.

Hongkongis on merre matmine vähehaaval kasvama hakanud, kuna linn maksab praamisõidu matmispaika kinni. Biolagunevas kotis olev inimtuhk lükatakse merre puidust toru mööda.

«Merel saab matta ükskõik kuhu, lainetus viib tuhakoti kiiresti kaasa. See on tegelikult romantiline,» sõnas matusebüroo omanik Alex Chang.

Kuid kuna vanad traditsioonid on ikka jõus, siis valivad kümned tuhanded pigem surnuaia järjekorras olemise kui merematuse.

Hongkongis sureb aastas umbes 40 000 inimest, kellest tuhastatakse ja merre maetakse vaid 650.

Kuid ajavahemikul 2007 – 2011 on merre matmiste määr  siiski neljakordistunud.

«Kui me merematustega alustasime, oli meil vaid väike paat. Nüüd korraldame merematuseid kuus 80 – 100 nig kasutame praame. Suhtumine merre matmisse on hakanud muutuma,» tõdes Chang.

Ta lisas, et vana uskumuse kohaselt ei saa hing enne rahu kui surnukeha või tuhk on mullas, kuna maa ja inimene on üks. Selle tõttu ei taheta merd matmispaigana niiväga omaks võtta.

Samas on Hongkongis juurdunud ebausk, et surnuaia juures ei tohi elada, sest siis ei ole õnne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles