NATO peasekretär soovitab suhted Venemaaga taastada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer. Foto: AFP / Scanpix

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kutsus enne tänast välisministrite kohtumist allianssi üles taastama Venemaaga kõrgetasemelisi kontakte, mis külmutati mullu augustis Gruusias puhkenud sõja tõttu.


Schefferi sõnul on sidemed alliansi ja Moskva vahel paranenud pärast kohtumisi madalamal tasemel. Seetõttu loodab ta, et tänasel ministrite kohtumisel Brüsselis kiidetakse heaks ka kõrgema taseme suhtlus, vahendas AFP.

«Ma kaldun positiivsusele, niisiis lootkem, et ministrid nõustuvad minuga,» ütles ta ajakirjanikele enne nõupidamiste algust.

Kui peasekretärilt küsiti, millal võiksid alata uuesti NATO-Vene nõukogu ametlikud kohtumised, vastas ta: «Ma loodan, et pigem varem kui hiljem.»

NATO välisministritelt oodatakse juba varasema info põhjal täna rohelist tuld Venemaaga kõrgetasemeliste sidemete jätkamisele ning samas ka kinnitust Gruusiale ja Ukrainale nende tulevikuvõimalustest alliansis.

Ehkki ametlikult on kõrgel tasemel kõnelused Moskvaga peatatud juba üle kuue kuu, alustati mitteametlike kontaktidega uuesti juba detsembris.

NATO diplomaadid kinnitasid eile, et põhimõtteline kokkulepe suhete lahtisulatamiseks on liikmesmaade seas saavutatud. Seega võiks esimene ametlik kohtumine Venemaa kõrge esindajaga toimuda juba aprilli alguses, kui allianss peab 60. aastapäeva tippkohtumist.

Venemaa ägedast vastuseisust hoolimata alliansi liikmeks pürgivate Gruusia ja Ukraina murede leevendamiseks kohtutakse täna ka nende riikide esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles