Leedu väidetava salavangla kohta pole uut infot

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks. Foto: SCANPIX

Leedu parlamendi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimehe Arvydas Anušauskase sõnul pole uut infot, mis kinnitaks väiteid, nagu asunuks riigi territooriumil USA luure salavangla.

Leedu on üks kolmest Euroopa riigist Poola ja Rumeenia kõrval, mida on kõige sagedamini seostatud Ühendriikide Luure Keskagentuuri (CIA) kinnipidamiskeskusega. Kahtluse kohaselt kuulati Leedu territooriumil asunud salavanglas üle terroriorganisatsiooni Al-Qaeda aravatavaid liikmeid, Leedu võimud on vangla olemasolu aga eitanud.

Anušauskas ütles uudisteagentuurile BNS, et väidetava salavangla kohta pole uut informatsiooni, mistõttu pole põhjust juurdlust ka jätkata.

Uurimise jätkamist on nõudnud aga Euroopa Parlament, mille hinnangul pole Leedu ja teised riigid, kus CIA salavanglad väidetavalt asusid, teinud piisavalt seal toimunud inimõigusrikkumiste uurimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles