Rabid kutsuvad Saksa juute kohtuotsust eirama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa rabide konverentsi president Pinchas Goldschmidt ütles, et kui teised kohtunikud Kölni eeskuju järgivad, ei ole suurel osal juutidest enam Saksamaal tulevikku.
Euroopa rabide konverentsi president Pinchas Goldschmidt ütles, et kui teised kohtunikud Kölni eeskuju järgivad, ei ole suurel osal juutidest enam Saksamaal tulevikku. Foto: SCANPIX

Ortodokssed rabid üle terve Euroopa kutsusid täna üles juute jätkama vastsündinud poiste ümberlõikamist, kuigi ühe Saksa kohtu hinnangul on usukomme kehavigastuse tekitamise tõttu kuritegu.

«Kutsume juudi kogukonda ja lapsevanemaid jätkama brit milah't (juutide ümberlõikamise rituaali) ja mitte ootama kohtuotsuse muudatust,» teatas Euroopa rabide konverentsi president Pinchas Goldschmidt Berliinis toimunud kohtumisel, kus osales umbes 40 ortodoksset juudi vaimulikku, vahendas AFP.

Goldschmidt ütles, et poiste ümberlõikamine kaheksa päeva pärast sündi on judaismi keskne õpetus ning juudid on kohustatud seda täitma.

Kölni ringkonnakohus otsustas eelmisel kuul, et juutide ja moslemite komme väikestelt poistelt usulistel põhjustel peenise eesnahk eemaldada on kuritegu, sest tekitab ohvrile rasket kehalist kannatust.

Kaasus on tekitanud rahvusvahelist pahameelt, Saksa diplomaadid on tunnistanud, et riigi maine jaoks on otsus olnud katastroofiline. Saksamaal elab umbes neli miljonit moslemit ja üle 200 000 juudi.

Otsuse juriidilised tagajärjed pole veel selged, kuid usurühmitused kardavad, et sellest võib kujuneda pretsedent, misjärel võidakse rituaali läbi viivad juudi ja moslemi vaimulikud kriminaalvastutusele võtta.

Mitu kliinikut on soovitanud arstidel lapsevanemate palvel ümberlõikamisi enam mitte teha.

Goldschmidt ütles, et kui ka teised kohtunikud Kölni eeskuju järgivad, ei ole suurel osal juutidest enam Saksamaal tulevikku.

Kölni kohtuotsus puudutas arsti, kes lõikas ümber nelja-aastase moslemipoisi vastavalt tema vanemate soovile. Mõni päev pärast operatsiooni hakkas poisi haav raskelt veritsema ning prokuratuur esitas arstile süüdistuse.

Goldschmidt ei usu, et kohtuotsus tugines üksnes meditsiinilistele põhjendustele.

«Juudid on elanud Saksamaal viimased 1000 aastat,» ütles ta AFP-le. «Kui sellega kaasneb meditsiiniline probleem, siis viimased 1000 aastat pole keegi ühtegi sõna öelnud.»

Euroopa juutide ja moslemite ühendused esitasid Brüsselis sel nädalal ka harukordse ühise üleskutse, et Saksa parlament rituaali selgelt juriidilise kaitse alla võtaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles