Süüria opositsioon: Hamas toimus uus massimõrv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria opositsioon: Hamas toimus uus massimõrv
Süüria opositsioon: Hamas toimus uus massimõrv Foto: SCANPIX

Süüria erinevad opositsiooniallikad teatasid, et eile leidis Hama provintsis aset uus massimõrv.

Välisallikate andmetel võib tapetuid olla ligi 200, kellest enamik on tsiviilelanikud, edastab Reuters.

Süüria opositsioonirühmitus Local Coordination Committee teatas oma leheküljel, et siiani on leitud 189 inimese surnukehad. Enamik laipu asub Hama provintsis Tremhesis.

Telekanala Al-Arabiya teatas toetudes ühe teise Süüria opositsioonirühmituse andmetele, et Tremhesis on ainuüksi 220 ohvrit ning Hama alal võib neid veelgi olla.

Al-Arabiya lisas, et Tremhesis asuvasse mošeesse oli toodud 150 inimese surnukehad.

Twitterisse jõudnud kirjutistest paljastus, et veresaun leidis aset paari tunni jooksul. Kinnitamata andmetel toimusid tapatalgud nugade abil ning inimesi põletati elusalt.

Välisallikad ei ole seda kinnitanud.

Süüria mässulised süüdistavad nüüdses tapmises valitsusvägesid. Ala-Arabiyale intervjuu andnud opositsionääride sõnul rünnati ka Tremhesisse toitu ja ravimeid viinud abisaadetiste autokolonni. Ka olevat valitusväed kasutanud raskerelvastust.

Süüria riigitelevisioon süüdistas uutes tapatalgutes terroriste. Sellist nimetust kasutavad Süüria valitsusallikad mässuliste vägede ja opositsiooni kohta.

Opositsiooniline Süüria rahvusnõukogu nõudis uue massimõrva tõttu ÜRO Julgeolekunõukogu kriisinõupidamise kokku kutsumist.

Venemaa ei poolda siiani lääneriikide Süüria sisekonflikti sekkumist. Suurbritannia ja teised riigid on kokku pannud plaani, mille kohaselt ÜRO Julgeolekunõukogu peaks Süüria presidendile Bashar al-Assadile esitama nõudmise raskerelvastuse kasutamise lõpetamiseks ning sõjaväe välja viimiseks tsiviilelanike elupiirkondadest kümne päeva jooksul.

Kui Süüria seda ei tee, siis rakendatakse majanduslikke ja muid sanktsioone.

Plaan on koostatud nii, et põhimõtteliselt võimaldaks see välisriikide sõjalist sekkumist Süüria sisekonflikti.

Süürias on opositsiooni väljaastumised pooleteise aastaga kasvanud kodusõjaks. Valitsusevägede ja mässuliste üksuste vahelises võitluses on elu kaotanud üle 18 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles