NATO kutsub Moskva tagasi kõnelustele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO logo.
NATO logo. Foto: Corbis/Scanpix

Väitmata, nagu oleks Venemaa käitumine viimasel ajal paranenud, teatas NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer eile, et allianss kavatseb suhted Moskvaga peatselt lahti sulatada.


«Ministrid jõudsid kokkuleppele NATO-Vene Nõukoguga ametlikul tasemel jätkamises, sealhulgas ministrite tasemel,» teatas Scheffer eile pärast alliansi välisministrite kohtumist Brüsselis.



Nõukogu, mille tegevuse samad ministrid augustis seal­samas Brüsselis karistuseks Gruusia ründamise eest külmutasid, peaks taas kogunema pärast NATO aprillikuist tippkohtumist. Niipea, kui võimalik.



Erimeelsuste foorum


«See on foorum, kus arutatakse asju, milles ollakse eri arvamustel, mõnikord fundamentaalselt, ning asju, kus saab koostööd teha,» ei jätnud Scheffer kahtlustki, et ministreid ei kannustanud dialoogi taasavama Moskva vastutulelikkus.



Ka kohtumisel osalenud välisminister Urmas Paet tunnistas, et NATO-Venemaa erimeelsused pole kuhugi kadunud. «Probleemsetel teemadel rääkimiseks pole viimastel kuudel olnud kohta ja see on olnud Venemaale väga mugav,» põhjendas ta samas kõneluste jätkamist.



Esimese asjana, milles NATO Moskvaga sama meelt pole, mainis Scheffer Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvate riikidena tunnustamist. «Nende kava ehitada sinna oma sõjaväebaase – Gruusia territooriumile, ärgem unustagem, et Gruusia territooriumile,» rõhutas ta.



Leedu seisis vastu


«Kui me taastame NATO-Vene Nõukogu, siis meenutame Venemaale selle endale võetud kohustusi,» rääkis Scheffer. «Ja ma tean, et Venemaa on valmis selle aruteluga edasi minema.»



Paeti sõnul on NATO-Vene Nõukogu taasavamine nii kasulik ka Gruu­siale. Lisaks loetles ta veel rea teemasid, mida NATO-l ja Venemaal oleks vaja arutada: näiteks Afganistan, Iraani tuumaprogramm, võitlus piraatlusega ja Lähis-Ida.



Reutersi teatel ei kulgenud suhete ülessoojendamine siiski takistusteta. Nende andmeil seisis kõneluste esimeses ringis suhete taastamise vastu Leedu, kes soovis pikemat kaalumist 3.–4. aprilli tippkohtumisel.



Paet tunnistas, et enne eilset kohtumist ilmus igasuguseid seisukohti. Kuid meenutas samas, et NATO otsustab konsensuslikult: «Seda otsust poleks saanud teha, kui kõik poleks nõus olnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles