Kõrgõzstan saadab ka USA liitlased maalt välja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Manase baasis Kõrgõzstani pealinna Biškeki lähedal.
USA sõdur Manase baasis Kõrgõzstani pealinna Biškeki lähedal. Foto: AFP / Scanpix

Kõrgõzstani parlament võttis täna vastu otsuse tühistada valitsustevahelised lepped terrorivastase koalitsiooni üheteistkümne riigiga, kelle sõjaväelastel lubati seni kasutada Manase õhujõudude baasi Biškeki lähedal.


Parlamendile oli vastava eelnõu esitanud riigi valitsus. Selle poolt hääletas enamus 90-liikmelisest esinduskojast, vahendas

Interfax

.

Kõrgõzstani parlament kiitis juba paari nädala eest heaks otsuse lõpetada Ameerika Ühendriikide rendileping Manase baasi kasutamiseks, mis sundis Washingtoni otsima uusi teid Afganistanis viibivate vägede varustamiseks

2001. aastal avatud baasis oli õigus viibida Austraalia, Uus-Meremaa, Taani, Norra, Poola, Hollandi, Türgi, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa ja Lõuna-Korea õhujõududel.

Kontingendi tuumiku moodustavad praegu tuhatkond USA sõjaväelast, kes teenindavad seal mitut transpordi- ja tankerlennukit on aega lahkumiseks vähem kui pool aastat.

Kõrgõzstani president Kurmanbek Bakijev olevat sel nädalal BBC andmetel öelnud, et baasi küsimuses pole sugugi «kõik uksed suletud» ning riik on valmis uute tingimuste üle läbi rääkima, kuid tema pressiesindaja lükkas hiljem selle teate ümber, kirjutas Interfax.

USA sõjaväelaste väljasaatmise otsust nimetati lõplikuks ja muutmisele mittekuuluvaks. Uutel tingimustel läbirääkimiste pidamise võimaluse all peeti aga silmas üldisemat lähenemist Afganistani olukorra lahendamisele, millesse Biškeki hinnangul tuleks rohkem kaasata ka teised Kesk-Aasia riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles