Rumeenias on olulise referendumi reeglid siiani lahtised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia presidendi Traian Basescu vastane sõjaväepensionär nõudis Bukarestis toimunud meeleavaldusel riigipeale samasugust saatust kui diktaator Nicolae Ceausescule.
Rumeenia presidendi Traian Basescu vastane sõjaväepensionär nõudis Bukarestis toimunud meeleavaldusel riigipeale samasugust saatust kui diktaator Nicolae Ceausescule. Foto: SCANPIX

Rumeenias toimub vähem kui kahe nädala pärast rahvahääletus selle üle, kas võimuliialduses süüdistatav praegune president tuleks ametist tagandada. Paraku valitseb riigis teadmatus, mis tingimustel referendumit üldse kehtivaks lugeda.

Välisdiplomaatide sõnul oleks säärast olukorda mõnes lääneriigis nii olulise rahvahääletuse eel raske ette kujutada, vahendas AFP.

29. juulil toimuval referendumil otsustavad rumeenlased, kas paremtsentristlik president Traian Basescu saab riigipeana jätkata kuni ametiaja lõpuni aastal 2014 või peab kohe võimult lahkuma, nagu soovib vasaktsentristlik valitsuskoalitsioon.

Referendumi tulemus võib teha lõpu poliitilisele kriisile, mis on üks rängimaid Rumeenias pärast kommunistliku diktatuuri lõppu 1989. aastal.

13 päeva enne rahvahääletust ei ole aga avaldatud valimisõiguslike kodanike nimekirja ning järsult on vähendatud valimisjaoskondade arvu välismaal. Kõige suurem küsimärk puudutab küsimust, kas võimud täidavad riigi kõrgeima kohtuorgani otsust, mille kohaselt on referendumi tulemus kehtiv vaid siis, kui sellel osaleb vähemalt 50 protsenti valijatest.

Basescu vihavaenlane peaminister Victor Ponta lubas eelmisel nädalal Brüsselis, et riik täidab kohtu otsust, kuid Bukaresti naastes eitas, et on midagi sellist öelnud. Intervjuus telekanalile Antena 3 ütles ta, et kui valimisosalus jääb alla 50 protsendi, algab hoopis «juriidiline lahing».

Euroopa Komisjon on kutsunud Rumeeniat järgima kohtu otsuseid ja ei välista sanktsioone, kui valitsus oma lubadustest kinni ei pea.

Vähemalt poolte valijate meelitamine referendumile ei ole Rumeenias lihtne, sest üha rohkem inimesi on poliitikas pettunud.

Ponta valitsus teatas, et parlament korraldab homme ja ülehomme erakorralise istungi, et riigi seadused oleksid kooskõlas kõrgeima kohtu hinnanguga. Õiguseksperdid ütlevad aga, et olukord oleks lihtsam, kui presidendi kohuseid täitev Crin Antonescu põhiseaduskohtu otsuse seaduseks kuulutaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles