8. märtsi puhul anti välja ka vägistamiste ja peksu tabeleid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Iga viies naine langeb elu jooksul kas vägistamiskatse või vägistamise ohvriks ning mõrvatud naistest umbes pooled surevad oma endise või praeguse partneri käe läbi, annab ÜRO teada rahvusvahelise naistepäeva puhul.


Kui kunagises kommunismimaailmas tähistatakse 8. märtsi siiani päevana, mil mehed viivad naistele lilli, siis mujal on see ennekõike püha, kus juhitakse tähelepanu sooliste erinevuste ebameeldivatele külgedele. ÜRO eestvõtmisel kuulutati tänavuse naistepäeva teemaks «Naiste ja tüdrukute vastase vägivalla lõpetamise nimel ühinenud naised ja mehed».



See rõhutab veelgi juba mullu ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni toetusel algatatud kampaaniat naistevastase vägivalla vähendamiseks. «Pole olemas üht alati toimivat mudelit võitluseks naistevastase vägivallaga,» rääkis peasekretär toona. «Kuid on olemas üks kõigile maadele, kultuuridele ja kogukondadele kehtiv tõde: naistevastane vägivald pole kunagi vastuvõetav, vabandatav ega sallitav.»



Sünnitusabi ja vägistamised


Sel nädalal tõi maailmaorganisatsiooni juht välja, et mõnes riigis on vägivalla ohvriks langenud iga kolmas naine. «Mina nimetaksin seda inimsusvastaseks kuriteoks,» märkis ta.


Punane Rist meenutas tänavuse naistepäeva puhul, et kriisikolletes eiratakse tihtipeale ühe sugupoole vajadusi spetsiifilise meditsiiniabi järele. Vähemarenenud, tihtipeale ka sõjaolukorras riigis on tõenäosus, et naine sünnitusel sureb, 300 korda suurem kui arenenud maailmas.



Piirideta Arstid aga avaldasid naistepäeva puhul pingerea riikidest, kus vägistamine on muutunud äärmiselt igapäevaseks. Halvim on nende teatel olukord Lõuna-Aafrika Vabariigis (LAVis), Libeerias, Burundis, Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja Colombias, kus see kuritöö pannakse ühe päeva jooksul toime keskmiselt 35 naise kallal.



Vasakpoolsed juured


Mainitud nimekirjas paistab eriliselt silma Lõuna-Aafrika Vabariik, mis erinevalt teistest pole otseselt lahingute tallermaa, tõi välja uudisteagentuur AFP. Seal käivad vägistamised kaasas tavalise kuritegevuse ja koduvägivallaga. Lisaks on LAVis kasvanud meessoost vägistamisohvrite arv – nende seas on juhtumid, kus ohver pöördub murega korrakaitsjate või arstide poole, eriti haruldased.



Esimest korda tähistasid rahvusvahelist naistepäeva USA sotsialistid aastal 1909. Põhilisteks tähistajateks jäidki aga 20. sajandi esimestel kümnenditel siiski eri riikide sotsialistid-kommunistid. Nende juurest liikus see püha mõneti emadepäeva asendusena edasi NSVLi ja tema satelliitide riiklike pühade kalendrisse. Läänes taasavastasid rahvusvahelise naistepäeva 1960ndatel taas uue hingamise saanud feministid.



Lisaks rahvusvahelisele 8. märtsile on mitmel riigil omad naistepäevad. Mosambiik tähistab seda näiteks 7. aprillil, Birma 3. juulil, Lõuna-Aafrika Vabariik 9. augustil ja Belgia 11. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles