Punane Rist: 13 tuhat Balkani sõdades kadunut on endiselt leidmata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia president Ivo Josipovic.
Horvaatia president Ivo Josipovic. Foto: SCANPIX

Rohkem kui 13 tuhat Balkani sõdades kadunuks jäänud inimest ei ole endiselt suudetud leida, teatas Rahvusvaheline Punase Risti Komitee täna.

«Kutsume teadmata kadunute perekondade nimel Horvaatia ja Serbia võime üles suurendama pingutusi kadunute saatuse kindlaks tegemiseks,» ütles Punase Risti kõrge ametnik Barbara Hintermann. Ametnik esitles täna rohkem kui 6400 aastatel 1991-1995 toimunud Horvaatia sõjas kadunuks jäänud inimese nimesid sisaldava raamatu uuendatud versiooni. Rohkem kui 2300 selles sõjas kadunuks jäänud inimese saatus on endiselt teadmata.

Hintermanni hinnangul seisab Rahvusvaheline Punase Risti Komitee silmitsi kahe peamise probleemiga. Nimelt ei jaga võimud piisavalt teavet võimalike massihaudade asupaikade kohta ning viivitusi esineb tundmatutest haudadest inimsäilmete ekshumeerimisega ning selle alusel isikute tuvastamisega.

1990. aastatel Jugoslaavia lagunemisele järgnenud relvakonfliktides jäi kadunuks ligikaudu 35 tuhat inimest.

«Sõjas kadunuks jäänud inimeste saatus on üks tähtsamaid teemasid nii poliitilisel kui ka inimtasandil,» lausus Horvaatia president Ivo Josipovic, rõhutades, et täielik rahu saabub piirkonda alles viimaste kadunute saatuse kindlakstegemise järel.

Bosnias, Horvaatias ja lahkulöönud Serbia provintsis Kosovos toimunud sõjategevuses hukkunute arvu hinnatakse 130 tuhandele, kellest 100 tuhat hukkus Bosnia konflikti ajal aastatel 1992-1995.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles