Opositsioonijuht: Süüria režiimil on viimased päevad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdel Basset Sayda.
Abdel Basset Sayda. Foto: SCANPIX

Süüria režiimil on «viimased päevad», ütles neljapäeval peamise eksiilis tegutseva opositsioonilise jõu Süüria Rahvusnõukogu (SNC) juht, hoiatades, et Venemaa ja Hiina vetol ÜROs võivad olla «katastroofilised» tagajärjed.

«Režiimil on viimased päevad,» ütles SNC juht Abdel Basset Sayda pärast Roomas peetud kõnelusi Itaalia välisministri Giulio Terziga.

Sayda ütles pärast Venemaa ja Hiina vetot ÜRO Süüria-resolutsioonile, et ÜRO süsteem on «aegunud».

«Me ei saa lubada ebaseaduslikul režiimil oma rahva kallal veresauna korraldada,» ütles ta. «Me peame murdma selle nõuaringi ja paluma Süüria Sõpru, kuhu kuulub 100 riiki ning millel on rahvusvaheline legitiimsus, sekkuda ja kõnelda režiimiga ühel häälel.»

Sayda sõnul jätkab Venemaa Süüria režiimi varustamist raskerelvadega ning pakub poliitilist kaitset Julgeolekunõukogu kaudu.

«See ei saa jätkuda, muidu lähevad asjad käest ning tagajärjed oleksid katastroofilised nii Süüriale kui kogu regioonile tervikuna,» ütles ta.

USA tõdes veidi varem, et ÜRO Julgeolekunõukogu on Süüria asjus «täielikult läbi kukkunud» ja lubas tegutseda president Bashar al-Assadi vastu väljaspool nõukogu.

«Me intensiivistame tööd erinevate partneritega väljaspool Julgeolekunõukogu, et tugevdada survet Assadi režiimile ja anda abi neile, kes seda vajavad,» ütles Ühendriikide suursaadik Susan Rice pärast hääletust, kus Venemaa ja Hiina Süüria režiimi sanktsioonidega ähvardavale resolutsioonile veto panid.

«Julgeolekunõukogu kukkus oma selle aasta päevakorra kõige tähtsama ülesandega täielikult läbi,» ütles Rice.

Ta juhtis tähelepanu asjaolule, et Süüria võimudel on suur kogus keemiarelvi ja lubas, et valitsus «võetakse vastutusele», kui ta seda opositsiooni vastu kasutab.

Keemiarelvahirm on tekkinud viimastel päevadel. Süüria suursaadiku kohalt Iraagis deserteerunud Nawaf Fares ütles esmaspäeval usutluses BBC-le, et tema veendumuse kohaselt laseb Assad keemiarelvad käiku, kui ta lõplikult nurka surutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles