Briti sõdureid võis rünnata Tõeline IRA

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar päeva tagasi tapeti Põhja-Iirimaal asuvas Briti sõjaväebaasis kaks sõdurit.
Paar päeva tagasi tapeti Põhja-Iirimaal asuvas Briti sõjaväebaasis kaks sõdurit. Foto: AFP / Scanpix

Dublinis asuv ajaleht sai telefonikõne väidetavalt rühmituse Tõeline IRA (Real IRA) liikmelt, kes võttis endale vastutuse ööl vastu tänast Põhja-Iirimaal Briti sõjaväebaasis toimunud rünnaku eest.

Rünnakus hukkus kaks ja sai haavata neli inimest, kirjutas BBC News.

Suurbritannia peaminister Gordon Brown mõistis rünnaku teravalt hukka.

«Ma usun, et terve riik on šokeeritud ja vihane selle pahatahtliku ja argpüksliku rünnaku pärast riiki kaitsvate sõdurite vastu,» ütles Brown. «Me teeme kõik, mis meie võimuses, et tagada turvalisus Põhja-Iirimaal ja ma kinnitan teile, et mõrvarid antakse kohtu alla.»

Brown kinnitas, et tapmine ei vii rahuprotsessi rööbastelt maha. Samal seisukohal on ka Põhja-Iirimaa asepeaminister Martin McGuinness, kes kuulus ise omal ajal IRAsse.

Ühendkuningriigi koosseisu kuuluva Põhja-Iirimaa ajalugu on täis vägivalda. 1998. aastal loodeti, et üle 3000 inimelu nõudnud terroriaktid on pärast rahu sõlmimist ja IRA relvade mahapanekut lõppenud.

Viimastel aastatel on aga taas korraldatud üksikuid rünnakuid ja ametivõimud on seetõttu väljendanud kartust, et olukord võib uuest halveneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles