Põhja-Korea relvajõud viidi võitlusvalmidusse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea andis oma relvajõududele käsu asuda täna alanud USA ja Lõuna-Korea sõjaväe ühisõppuste ajaks võitlusvalmidusse.


Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA kinnitas esimest korda ka rahvusvahelises meedias levinud kuuldusi, et riik valmistub katsetama uut ballistilist raketti nimega Taepong-2, vahendas AFP.

Luureandmete järgi on tegemist kommunistliku riigi pikima lennukaugusega raketiga, mille tegevusraadius on 6700 kilomeetrit ja mis võiks teoreetiliselt ulatuda ka Alaskani.

Viimati katsetasid rahvademokraatliku vabariigi relvajõud kaugmaaraketti 2006. aastal, kuid Taepodong-2 hävines USA ametnike teatel 40 sekundit pärast starti. Lõuna-Korea andmetel on seda raketti kolm aastat täiustatud ja nüüd soovitakse seda katsetada.

Pyongyangi teatel harjutatakse sõjaväemanöövrite käigus sissetungi kommunistliku riigi territooriumile, mistõttu on tegemist provokatsiooniga.

«Meie rahumeelse otstarbega satelliidi tulistamine tähendaks kindlalt sõda,» teatas Põhja-Korea armee kindralstaap oma avalduses, milles lubas anda sõjalise vastulöögi, kui keegi peaks satelliidi orbiidile saatmiseks tehtavaid ettevalmistusi takistama. Lääneriikide kahtlustavad, et satelliidi varjus tehakse ettevalmistusi raketikatsetuseks, teatas Reuters.

Iga-aastased õppused Key Resolve/Foal Eagle algasid täna ja kestavad 12 päeva. Washingtoni ja Souli kinnitusel on tegemist kaitseõppustega, millest võtavad osa 26 000 USA ja üle 30 000 Lõuna-Korea sõduri.

Pyongyang on iga aasta ühisõppuste vastu protestinud, kuid tänavu, mil kahe Korea vahelised suhted on viimaste aastate teravamad ja Põhja-Korea on tühistanud lõunanaabritega varasemad kokkulepped, on riik olnud oma avaldustes veelgi sõjakam.

Eelmisel nädalal teatas Põhja-Korea, et ei taga riigi õhupiiri läbivate Lõuna-Korea tsiviillendude ohutust Jaapani mere kohal, mistõttu Soul suunas turvalisuse kaalutlusel osa lennureise ümber.

Samal ajal valiti kommunistliku riigi liider Kim Jong-il sajaprotsendilise osalusega parlamendivalimistel ühehäälselt kõrgema rahvaassamblee saadikuks. Seejuures kandideeris valimisringkonnas vaid üks kandidaat, teatas BBC News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles