Politsei jahib rünnaku eest vastutuse võtnud Tõelist IRAd

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Iiri politsei tabada sissirühmituse Tõeline IRA liikmeid, kes arvatavalt tapsid nädalavahetusel viimase kümnendi tõsiseima valitsusvastase rünnaku käigus kaks Briti sõdurit.


Relvastatud isikud avasid laupäeva hilisõhtul tule Antrimi linna lähedal asuva Masserene'i armeebaasi väravasse pitsatellimust vastu võtma tulnud sõjaväelaste pihta. Peale kahe hukkunu sai rünnakus haavata veel neli inimest, kellest kaks olid samuti sõdurid ning kaks pitsaettevõtte töötajad, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet.

Anonüümne helistaja teatas eile Iiri ajalehele Sunday Tribune, et rünnaku eest vastutab Tõelise IRA Lõuna-Antrimi brigaad.

«Ta ütles, et ei tema ega Tõeline IRA ei vabanda Briti sõdurite ründamise eest, kuni nad tema sõnade järgi jäävad Iirimaa põhjaosa okupeerima,» ütles Sunday Tribune'i ajakirjanik Suzanne Breen telekanalile Sky News.

Tõeline IRA lõi 1997. aastal lahku Iiri Vabariiklikust Armeest, mis oli toona alustanud Londoniga rahukõnelusi. Läbirääkimiste tulemusel 1998. aastal sõlmitud suure reede rahuleping juhatas sisse suhteliselt rahumeelse ajajärgu Põhja-Iirimaa lähiajaloos.

Mõlemad laupäeval tapetud sõdurid olid 20. eluaastates ja valmis Afganistani lendama.

Paljud poliitikud nii protestantide kui ka katoliiklaste seas tõttasid pühapäeval kinnitama, et rünnak ei tõuka kümnenditepikkusest usukonfliktist toibuma hakanud Põhja-Iirimaad uuesti vägivallale.

«Ma võin teile kinnitada, et me toome need inimesed kohtu ette,» lubas Briti peaminister Gordon Brown.

«Ükski mõrv ei suuda nurjata rahuprotsessi, millel on Põhja-Iiri elanike tohutu enamuse toetus, ja me suurendame pingutusi, et muuta see protsess kestvaks ja vastupidavaks.»

«Need, kes on seotud selliste tegudega, peavad peatuma ja saama aru, et Iirimaa rahva tahe pooldab rahumeelsust ja demokraatlikku üleminekut,» ütles piirkonna asepeaminister Martin McGuinness.

Rünnaku mõistis pühapäeval hukka ka Iiri rahvuslaste partei Sinn Fein, mis on IRA poliitiline tiib.

Briti politsei hoiatas eelmisel nädalal, et IRAst lahku löönud sissirühmituste tegevus on taas hoogustunud.

Tõeline IRA korraldas 1998. aastal 29 inimelu nõudnud pommiplahvatuse Omaghis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles