Assad: rahu Iisraeliga on võimalik

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SANA agentuuri pildil on Süüria president Bashar al-Assad.
SANA agentuuri pildil on Süüria president Bashar al-Assad. Foto: AFP / Scanpix

Süüria president Bashar al-Assad ei pea võimatuks rahulepingu sõlmimist Iisraeli riigiga, kuid peab normaalsete suhete eelduseks seda, et viimane lõpetab oma konflikti palestiinlastega.


Araabia Ühendemiraatide päevaleht al-Khaleej avaldas täna intervjuu, milles Assad tõdes siiski, et rahukokkulepe ja rahu ise pole päris samad asjad, vahendas

Reuters

. «Rahukokkulepe on paberileht, millele te alla kirjutate. See ei tähenda kaubandust ja normaalseid suhteid või piire või muud,» selgitas president.

«Kunagi saab võib-olla olema suursaatkond ja formaalsused, aga kui te tahate rahu, siis peab see olema täielik. Me anname neile valida täieliku rahu või rahukokkuleppe, millel ei ole tandril mingisugust tegelikku väärtust,» kinnitas ta.

«Meie rahvas ei lepi sellega eriti sellepärast, et meie maal on pool miljonit palestiinlast, kelle positsioon on lahendamata. Neis tingimustes ei ole võimalik saada rahu selle loomulikus mõttes.»

Süüria pidas Iisraeliga mullu Türgi vahendusel kaudseid läbirääkimisi, mis keskendusid 1967. aasta sõjas juudiriigi saagiks langenud Golani kõrgendike saatust, samuti Damaskuse suhteid Iraani, Hamasi ja Hezbollahiga.

Kõnelused katkesid, kui Iisraeli peaminister Ehud Olmert teatas oma kavatsusest tagasi astuda, ning lükkusid veelgi kaugemale hiljuti Gazas puhkenud verevalamise pärast. Süüria üheks põhinõudmiseks on Iisraeli vägede lahkumine Golani piirkonnast.

USA senati välissuhete komisjoni esimees John Kerry teatas veebruaris pärast kohtumist Süüria presidendiga, et viimane on valmis jätkama läbirääkimisi, kuid tahab ka USA osalust. Assadi sõnul on ka palestiinlaste huvides oma tegevust Damaskusega koordineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles